Biznis Klub Povelja: Hitno ukinuti nezakonitu "Taksu na istaknutu firmu" u ostatku FBiH

23.01.2022. 15:11 / Izvor: Akta.ba
Zakon

Privrednici okupljeni u Biznis klubu Povelja apeluju na poštivanje Ustava FBiH.

Privrednici okupljeni u Biznis Klubu Povelja apeluju na poštivanje Ustava FBiH, odnosno Presude Ustavnog suda kojom je još naloženo ukidanje takse na istaknutu firmu.

Naime, taksa na istaknutu firmu u Kantonu Sarajevu od prošle godine je ukinuta, dok je ona i dalje na snazi u drugim kantonima FBiH.

Podsjećamo, u Službenim novinama FBiH od 10. februara 2021. godine je objavljena Presuda Ustavnog suda vezano za komunalne takse u Kantonu Sarajevo. U presudi je navedeno da vrsta djelatnosti ili zanimanja ne može biti relevantan kriterij za propisivanje različite visine komunalnih taksa na istaknutu firmu, oznaku, obilježje ili natpis na poslovnim i ostalim prostorijama, objektima i mjestima.

Ustavni sud F BiH zauzeo je isti stav 2019.godine odlučujući o zahtjevu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te je u Presudi konstatovano sljedeće: "Utvrđuje se da odredba članka 21. Tarifni broj 1. stavak 1. Zakona o komunalnim pristojbama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ("Službene novine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde", broj:16/11, 15/14 i 05/17), nije sukladna sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine", što je bio osnov ukidanje takse na istaknutu firmu u Goraždu.

Sarajevski i Bosansko-podrinjski kanton Goražde jedini koji su ukinuli taksu na istaknutu firmu. Nažalost, to nije slučaj sa ostatkom Federacije pa se taksa plaća u Tuzli, Mostaru, Velikoj Kladuši, Travniku kao i mnogim drugim gradovima, a osnov za naplatu istog je neustavan.

Opće poznato je da su Odluke Ustavnog suda FBiH konačne su i obavezujuće u skladu sa članom 12. Ustava FBiH i kao takve morale su se inkorporirati u svim općinama na području Federacije, a nakon godinu dana u Federaciji se to nije desilo i nastavljena je praksa naplate protivustavnih nameta privrednicima.

Stav ekonomista je da bi ukidanje Komunalne takse na istaknutu firmu pomoglo firmama i obrtima, kao i privredi u BiH.

"Komunalne takse na istaknutu firmu u svim kantonima u FBiH su isključivo općinski prihod i kao takvi nisu jedinstveni, kako po iznosima, tako i osnovi po kojoj se obračunavaju, što je jedan od osnovnih problema kada govorimo o ovoj tematici. Presudom Ustavnom suda takse na istaknutu firmu su ukinute u Kantonu Srajevo i potrebno je tu praksu proširiti na sve općine i gradove u Federaciji BiH, obzirom da praksa određivanja visine komunalne takse u mnogima od njih kao kriterij osim lokacije upravo uzima i djelatnost kojom se neka firma bavi, kao i druge kriterije. Ukoliko dođe do toga da se takse na firmu ne ukinu na nivou svih općina u FBiH, dovodi se u pitanje pravo na jednakost pred zakonom koja je zagarantovana Ustavom Federacije BiH", pojasnili su iz Global Konto d.o.o firme za računovodstvo iz Sarajeva i dodali da: "Ukidanjem takse na istaknute firme bi doprinjelo oporavku privrede u FBiH, ali i njenim privrednicima i obrtnicima".

"Imajući u vidu naprijed navedenu odredbu Ustava FBIH, kao i korespodentne odredbe Ustava BIH, te činjenicu da su odluke Ustavnog suda FBiH konačne i obavezujuće (član 12. Ustava FBIH) a u cilju unapređenja poslovne klime u Bosni i Hercegovini, apelujemo na druge kantone i Općine za ukidanje obaveze plaćanja komunalne takse", poručili su iz Biznis Kluba Povelja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti