Tešanjska bolnica reducirala "hladni" operativni program, zenička se bori da to ne učini

24.01.2022. 10:28 / Izvor: Fena
bolnica

Zenička bolnica još uvijek ima značajan broj zaraženih zaposlenika, koji nemaju teže kliničke slike.

Kantonalna bolnica Zenica trenutno ima 62 hospitalizirana pacijenta koja su zaražena koronavirusom, što je blago povećanje u odnosu na početak prošle sedmice, kazao je u izjavi za Fenu direktor te bolnice Rasim Skomorac.

"U protekla 24 sata preminulo je pet pacijenata, a ukupno do sada, u toku januara, preminulo je 56 pacijenata. S današnjim danom, na Odjelu intenzivne njege imamo devet pacijenata, a njih šestero su na respiratoru", ističe Skomorac.

Zenička bolnica još uvijek ima značajan broj zaraženih zaposlenika, koji nemaju teže kliničke slike.

"Neki se radnici koji su bili zaraženi već vraćaju na posao, ali i dalje se brojka zaraženih kreće između 60 i 70. Još nismo reducirali "hladni" operativni program te činimo sve da to i ne uradimo, ali promjene su moguće svaki dan. Bukvalno situaciju razmatramo dan za danom", dodaje Skomorac.

Opća bolnica Tešanj, koja zbrinjava pacijente s lakšom kliničkom slikom, danas na svom odjelu ima ukupno 18 hospitaliziranih pacijenata. Proteklih dana, napominje direktor Omer Bedak, preminulih nije bilo pa je ukupna brojka tokom januara ostala na četiri smrtna ishoda.

"Nemamo značajniji pritisak zbog priliva novih pacijenata pa ovaj talas ne mogu okarakterisati kao težak. Nismo pod pritiskom, mada imamo 10-ak zaraženih i naših radnika. Međutim, ni oni nisu s težim kliničkim slikama i uglavnom su u izolaciji. Pozitivnih je, prema podacima koje dobijamo iz Higijensko-epidemiološke službe, više, ali nema potrebe za njihovim bolničkim liječenjem tako da je ovo, nadamo se, kako to i svjetske prognoze govore, na neki način "svjetlost na kraju tunela", kaže Bedak.

Dnevno se, ističe, PCR testiranjem otkriva 20-ak novozaraženih, ali smatra da je brojka zaraženih i veća, jer se sve više testira antigenski.

"Po preporuci Kriznog štaba, danas smo reducirali "hladni" operatrivni program. Odnosno, završit ćemo operacije koje su još preostrale pa ćemo sačekati da vidimo kako će se situacija razvijati tokom februara", najavljuje Bedak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti