Promovirana knjiga o digitalnoj transformaciji koja će biti putokaz za budućnost u obrazovanju

24.01.2022. 10:37 / Izvor: Akta.ba
digitalna transformacija

Na Sveučilištu u Zagrebu održana je promocija knjige "DIGITALNA TRANSFORMACIJA - Novi pristupi i izazovi u obrazovanju".

Na Sveučilištu u Zagrebu održana je promocija knjige "DIGITALNA TRANSFORMACIJA - Novi pristupi i izazovi u obrazovanju", a jedan od autora je Marko Odak, prodekan za nastavu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, zajedno sa suatoricama Jadrankom Lasić Lazić i Sandrom Kučinom Softić, priopćeno je s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Knjigu su predstavili rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković, dekan Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Nikola Mrvac i prorektor za nastavu Sveučilišta Sjever Vlado Tropša.

Rektor Boras naglasio je da knjiga kroz sedam poglavlja, od institucijskih strategija do trendova i pravaca daljnjeg razvoja, daje odgovor na pitanje kako uspješno provesti digitalnu transformaciju obrazovanja.

"Uloga nastavnika u obrazovnom procesu podržanom tehnologijom je zahtjevnija nego prije, što kao jedan od prioriteta postavlja usavršavanje nastavnika u digitalnim kompetencijama, a koje nije moguće bez institucionalne podrške", istaknuo je Boras.

Rektor Milković je naglasio da knjiga otvara nove poglede na obrazovanje u digitalnom dobu. Posvećena je promjenama koje se događaju i pitanjima kako se s njima nosi obrazovni proces, posebno nastavnici kao glavni mentori toga procesa.

Navodi se kako kroz pregledna poglavlja autori otvaraju mnoga pitanja i nude odgovore kroz primjere iz sveučilišne prakse, znanstvena istraživanja i aktualne europske dokumente vezane za tehnologiju u obrazovanje.

"Vrijednost knjige što je došla baš u pravo vrijeme, pravi trenutak, s obzirom na uvjete i specifične okolnosti u kojima naše društvo funkcionira danas. Svaki se dan, iznova propituju svi segmenti rada na daljinu, propituju se kompetencije nastavnika, (ne)zainteresiranost studenata, sama kvaliteta poučavanja na daljinu. Zbog toga je ova knjiga putokaz institucijskih strategija za budućnost", kazao je Milković.

Marko Odak je istaknuo kako je, da bi dobili pozitivne željene učinke kada govorimo o tehnologiji u obrazovanju, nužan sustavan pristup koji je kroz poglavlja knjige više puta naglašavan.

"Knjigom smo povezali tri sveučilišta i jedna od poruka knjige je da suradnjom, razmjenom iskustva i znanja možemo odgovoriti na ovu i buduće krize i izazove i tako dobiti otporno obrazovanje. S obzirom na to da knjiga spaja teorijske koncepte i praktična znanja, od koristi može biti svim dionicima obrazovnog procesa, od menadžmenta do nastavnika i studenata", zaključio je Odak.

Knjigu su recenzirali rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i dekan Grafičkog fakulteta i predsjednik Povjerenstva za e-učenje i internetske servise Sveučilišta u Zagrebu Nikola Mrvac, a nakladnik je Sveučilište Sjever.

Knjiga će biti dostupna i kao e-knjiga, u otvorenom pristupu, stoji u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti