Izabrani Najpoželjniji poslodavci za 2021. godinu: dm drogerie markt i dalje na prvom mjestu

25.01.2022. 12:58 / Izvor: Akta.ba
Poslodavci

"Najpoželjniji poslodavac 2021" petnaestog po redu istraživanje koje provodi kompanija Kolektiv-MojPosao.ba je dm drogerie markt.

"Najpoželjniji poslodavac 2021", petnaestog po redu istraživanje, koje provodi kompanija Kolektiv-MojPosao.ba je dm drogerie markt. Prema mišljenju bh javnosti ova kompanija šestu godinu zaredom je Najpoželjniji poslodavac u BiH.

Među TOP 10 poslodavaca za 2021. godinu, poslije prvoplasirane dm drogerie markt, našle su se kompanije Telemach, Holdina, Violeta, m:tel, Bosnalijek, BS telecom solutions, BH Telecom, Hifa-Oil d.o.o. Tešanj, te Coca-Cola HBC BH.

Cilj projekta “Najpoželjniji poslodavac” jeste otkriti percepciju građana BiH o kompanijama kao poslodavcima, te na osnovu tih glasova nagraditi kompanije koje najviše brinu o zaposlenima i nude najbolje uvjete za rad. U posljednje dvije godine, tržište rada se drastično promijenilo, od velikog gubitka radnih mjesta u 2020. do povećane potražnje za radnicima u 2021. Osobe koje traže posao sve su češće u poziciji da biraju poslodavca za kojeg će raditi dok kompanije s druge strane pružaju sve bolje uslove za rad kako bi privukle kandidate.

"Zbog toga je ovo istraživanje aktuelnije nego ikada, jer pruža s jedne strane mogućnost da prepoznate kompanije koje su dobri poslodavci, a s druge strane pruža mogućnost kompanijama da privuku više potencijalnih kandidata. Iako listu predvode strane kompanije, među najpoželjnijim poslodavcima su i prepoznatljivi domaći brendovi", kazali su iz Kolektiva.

Nova kategorija "Najinkluzivniji poslodavac"

Ove godine, s ciljem osvježenja pristupa bh. poslovnog sektora ka različitosti i inkluziji, u istraživanje je uvedena nova kategorija "Najinkluzivniji poslodavac".

Nainkluzivniji poslodavac je kompanija koja promovira i svakodnevno radi na poboljšanju ljudskih prava, te je opredijeljena za ravnopravno tretiranje svih zaposlenika/ca i kandidata/kinja za upražnjena radna mjesta, bez obzira na spol, seksualnu orijentaciju, etničku pripadnost, invaliditet ili drugu značajku koja osobu svrstava u marginaliziranu grupu stanovništva.

Prema mišljenju bh javnosti, Najinkluzivniji poslodavac u BiH za 2021. godinu je također kompanija dm drogerie markt.

"Izuzetno smo sretni i ponosni što radimo u poslovnoj zajednici koja potiče kreativnost i odgovornost, a ujedno izuzetno brine o svojim zaposlenicima i podržava njihov profesionalni i osobni razvoj. Posebno je zadovoljstvo što naš pozitivan poslovni ambijent prepoznaje šira javnost, zahvaljući kojoj smo do sada više puta osvojili ovu prestižnu nagradu Najpoželjnijeg poslodavca, koja nam je uvijek i stimulans da dobrim poslovnim praksama opravdamo status i u narednim godinama. Također, raduje nas što smo ove godine prepoznati i kao Najinkluzivniji poslodavac, koji pruža jednake mogućnosti za zapošljavanje i razvoj prihvaćajući individualnost svakog pojedinca. Prošla godina je za nas kao i za mnoge druge poslovne subjekte bila izuzetno izazovna zbog pandemije ali smo u svojoj 15-toj jubilarnoj godini uspjeli da očuvamo to da je zaposlenik uvijek na prvom mjestu. Brinuli o njihovom mentalnom i fizičkom zdravlju ulažući u razvoj i edukacije, a i stimulirajući ih novčanim primanjima. To su dobre prakse koje želimo zadržati kako bi uposlenici bili sretni", izjavila je Emina Musić iz Razvoja ljudskih resursa kompanije dm drogerie markt.

Najinkluzivniji poslodavac u BiH za 2021. godinu izabran je u suradnji sa organizacijom "Sarajevski otvorenim centar".

"Drago mi je da su domaće kompanije prepoznale važnost na radu diverziteta i inkluzije u svojim radnim okruženjima. Mi nastavljamo raditi na ikluziji i u 2022. Godini i pozivamo sve poslodavce koji žele da unaprijede svoje poslovanje i dobrobit da nam se jave. Nadam se da će ova nagrada za 2021. biti primjer i drugim poslodavcima da rade na ikluziji u svojim kompanijama", kazala je Dajana Bakić, Operativna rukovoditeljica Sarajevskog otvorenog centra.

Dobar odnos prema zaposlenima - najvažniji razlog za odabir poslodavca i u 2021. godini

Ono što je vjerovatno najinteresatniji dio istraživanja za Najpoželjnijeg poslodavca su razlozi zbog kojih ispitanici glasaju, odnosno faktori koji utiči na izbor najpoželjnijih poslodavaca.

Presudni razlog za izbor najpoželjnijih poslodavaca, kao i prije pandemije, su dobri odnosi prema zaposlenima.

Među drugim faktorima koji su uticali na izbor poslodavca tokom 2021. godine ističu se:

  • Dobar odnos poslodavca prema zaposlenicima
  • Pozitivno radno okruženje
  • Sigurnost zadržavanja posla
  • Visoki kvalitet proizvoda ili usluga
  • Mogućnost povećanja plate

Za ovo istraživanje je nominovano 500 kompanija, za koje je glasalo preko 11.000 ispitanika. Cjelokupan poredak Najpoželjnijih poslodavaca za 2021. godinu po sektorima pogledajte u nastavku:

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti