Krizni štab FBiH predlaže kraći period izolacije i samoizolacije pod određenim uvjetima

26.01.2022. 07:37 / Izvor: Fena
čerkez

Krizni štab Federalnog ministarstva predlaže smanjenje perioda izolacije, pod određenim uvjetima, pacijentima zaraženim koronavirusom.

Krizni štab Federalnog ministarstva predlaže smanjenje perioda izolacije, pod određenim uvjetima, pacijentima zaraženim koronavirusom, kao i perioda samoizolacije osobama koje su u bliskom kontaktu sa zaraženima.

Za ovu drugu kategoriju je tokom jučerašnje sjednice Kriznog štaba predloženo da samoizolacija traje deset dana ako osobe nemaju potpuni vakcinalni status. U slučaju da su potpuno vakcinisane, samoizolacije nema do eventualne pojave simptoma, ali nošenje maske i odgovorno ponašanje je potrebno.

Osobama pozitivnim na koronavirus, koje nisu potpuno vakcinisane, preporučeni period izolacije je desetodnevni, ali može trajati i sedam dana ako test na koronavirus tada bude negtivan. Potpuno vakcinisanima, a zaraženima, predložena je izolacija od sedam dana, odnosno pet u slučaju negativnog testa.

Prijedloge Kriznog štaba potvrđuje Federalna vlada.

Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva ističe da je prerano prihvatiti stav o manjoj ubojitosti koronavirusa soja 'omikron' jer je u protekloj sedmici, u Federaciji Bosne i Hercegovine, preminulo 135 osoba; posebno je veliki broj starijih ljudi i hroničnih bolesnika koji nisu vakcinisani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti