Ministarstvo finansija: Zakon o taksi na istaknutu firmu je predmet razmatranja pun dilema

26.01.2022. 08:42 / Izvor: Akta.ba
ZAKON O TAKSI NA ISTAKNUTU FIRMU

Iz Federalnog ministarstva finansija su za Aktu potvrdili da je ova problematika aktualna i predmet je njihovog razmatranja kao i Vlade FBiH.

"Zakon o taksi na istaknutu firmu" sve je aktualnija tema s obzirom da građani Kantona Sarajeva i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde nisu dužni istu plaćati jer je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnom, svi ostali kantoni u FBiH su dužni plaćati taksu na istaknutu firmu.

Iz Federalnog ministarstva finansija su za Aktu potvrdili da je ova problematika aktualna i predmet je njihovog razmatranja kao i Vlade FBiH.

"Vezano za vaš upit, koji se odnosi na donošenje Zakona o komunalnim taksama na 
federalnoj razini, obavještavamo vas da je ova problematika trenutno aktualna i predmet je razmatranja Federalnog ministarstva financija, kao i Vlade Federacije BiH, kroz inicijativu dostavljenu od strane zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kojom se predlaže donošenje ovog propisa na federalnoj razini", kazali su iz Ministarstva finansija.

Oni su dodali da je najprije potrebno riješiti nekoliko uočenih dilema kako bi se ova oblast mogla uređivati na federalnom nivou.

"Kako bi se uopće moglo razmatrati uređivanje ove oblasti na federalnoj razini, Federalno 
ministarstvo finansija prethodno mora riješiti nekoliko uočenih dilema, koje proizlaze iz ustavnih vertikalnih nadležnosti pojedinih razina vlasti (Federacija, kantoni i općine) i važećeg Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine", pojasnili su.

Da podsjetimo, portal Akta je prethodno pisao o "Incijativi" Parlamenta FBiH koju su pokrenuli prošle godine u decembru, a u cilju rješavanja "Zakona o taksi na istaknutu firmu" na federalnom nivou.

"Jedan od razloga za pokretanje inicijative su učestali predmeti na Ustavnom sudu Federacije BiH u pogledu zahtjeva za ocjenu ustavnosti općinskih/gradskih odluka o komunalnim taksama. U skladu sa daljom procedurom, Vlada Federacije je u obavezi izjasniti se o navedenoj inicijativi i dostaviti mišljenje u roku od 30 dana utvrđenim Poslovnikom Predstavničkog doma. Mišljenje Vlade Federacije nije dostavljeno, ali vjerujem da ću odgovor dobiti do kraja tekućeg mjeseca u skladu sa rokom", rekao je za Aktu Mirsad Zaimović, predsjedavajući Parlamenta FBiH.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti