Socijalno poduzetništvo: U Klubu prijatelja FMB u Kaknju bit će zaposlene osobe sa invaliditetom

27.01.2022. 10:44 / Izvor: Akta.ba

Fondacija Muharem Berbić će u sklopu Kluba prijatelja FMB u Kaknju otvoriti kafić u kojem će zapošljavati osobe sa invaliditetom.

Socijalno poduzetništvo u posljednjih nekoliko godina se sve više izaziva interes, a veliki broj nevladinih organizacija doprinosi tome. Jedna od njih je i Fondacija Muharem Berbić provodi program podrške i pomoć marginaliziranim skupinama društva, od kojih su jedni od najugroženijih osobe sa invaliditetom (OSI). Tako su došli na ideju da otvore Klub prijatelja FMB u Kaknju u sklopu kojeg će biti otvoren kafić u kojem će zapošljavati osobe sa invaliditetom.

"Naša nakana od samog početka rada Fondacije jeste podrška i pomoć marginaliziranim skupinama društva, od kojih su svakako jedni od najugroženijih upravo osobe sa invaliditetom (OSI). Klub prijatelja FMB će zaposliti, upravo ovu kategoriju i pružiti podršku za daljnju socijalnu i društvenu inkluziju. To će biti kafić/palačinkarnica u kojoj će vas nasmijani posluživati baš oni, za koje naše društvo ima malo, ili ni malo sluha. Zaista mislimo da je za Kakanj, ZE-DO kanton, ali i cijelu BiH, ovo jedna inspirativna priča, koja bi trebala poslužiti drugim lokalnim zajednicama kao primjer dobre prakse", kazao je Emin Alić Projektni koordinator u Fondaciji Muharem Berbić.

Socijalno poduzetništvo u našoj zemlji još uvijek nepoznanica

U okviru projektnih aktivnosti došli su do zaključka da sam pojam socijalnog poduzetništva nije najjasniji u našoj zemlji, zato ne čudi činjenica da ljudi ne znaju mnogo o tome.

Za Fondacije, kao i druge neprofitne organizacije, uspostavala socijalnog preduzentištva je mač sa dvije oštrice smatra Emin i dodaje:

"Razlog tom mišljenju je što se iz sfere neprofitnog djelovanja, u ciju prikupljanja sredstava upravo za OSI u našem slučaju, zalazi i u sferu profita, što ponovo kod većine građana stvara određenu konfuziju, kada govorimo o pravcu i usmjerenju rada nevladinih organizacija".

Afirmisati bh. društvo uz pomoć lokalnih zajednica na socijalno poduzetništvo

Lokalna zajednica u kojoj će biti otvoren Klub prijatelja FMB pružila je podršku ovoj Fondaciji i pomogla da ova ideja zaživi.

"Općina Kakanj, zaista ima sluha za ovakve tipove akcija, i rado nas pomažu kroz cijeli proces uspostave Kluba. Prije svega, zahvalni smo na ustupanje prostora koji će Klub koristiti u narednim godinama.  Ono što bi ovim putem bio apel za ostale lokalne zajednice, jeste da pruže pomoć svojim lokalnim nevladinim organizacijama, jer su upravo one nastale kao potreba naroda da djeluje tamo gdje je ukazana najveća potreba, a defacto su to prava i uslovi življenja OSI, pa i drugih marginaliziranih skupina društva", poručio je Projektni koordinator u Fondaciji Muharem Berbić.

Ova nevladina organizacija želi afirmisati bh. društvo na socijalno poduzetništvo pa su nedavno održali i okrugli sto na ovu temu u Kaknju. Poručuju da je važno širiti ovu ideju.

"Posebnu “težinu” i važnost našeg Kluba nosi činjenica da je ovo prvi put u BiH da se kulturna-industrijska baština metamorfozira u socijalno poduzetništvo i paralelno sa reparacijom zgrade kojoj se sada daje nova namjena, stvaraju nova radna mjesta za tipičnu populaciju i OSI. Važnost širenja ovakve ideje jeste POTREBA. Potreba upravo OSI, koji kao i svaki čovjek imaju mnogo više kvaliteta i sposobnosti, od “teškoća” kroz koje ih naše društvo posmatra. Razumijemo li taj concept pravilno, shvatit ćemo da ako možemo kupiti isti proizvod za približno istu cijenu, trebamo birati šta finansiramo konzumacijom tom proizvoda. Naravno, pomoći ćemo kupovinom 387 proizvoda kako bismo jačali našu ekonomiju, ali ako će novac otići za neki od velkih trgovnskih lanaca, ili otići udruženju za OSI, ili djecu oboljelu od raka, uzimam ih samo kao primjere, onda će nekako refleksno odluka broj dva biti logičnija. Upravo to je mindset – mentalitet, koji nastojimo probuditi na ovom brdovitom Balkanu", istakao je Emin.

Klub prijatelja FMB

Budući izgled kafića u Klubu prijatelja FMB

Radovi u Klubu prijatelja FMB u Kaknju bi trebali biti gotovi polovinom ove godine

Kluba prijatelja FMB smješten je u staroj upravi direkcije Rudnika Mrkog Uglja (BiH industrijske baštine iz 1936.godine), a radovi svakim danom sve više odmiču.

"Radovi u Klubu teku prilično dobro, uzmemo li u obzir da je za dosadašnje grube i fine radove, instalacije, stolariju, uloženo preko 160.000 KM, od čega su skoro sva sredstva pristigla upravo od strane naših osnivača gospodina Zijada, i gospođe Selme Berbić. Uzevši u obzir da se sve odvija i u ovom „klimajućem“ periodu pandemiju, moramo biti zadovoljni postignutim. Ostalo je još da se pribavi sav inventar, mašine i ornamenti, što takođe ponovo izuskuje nova sredstva. Zaista ne možemo biti sigurni kada će Klub početi sa radamo, ono što bismo voljeli, jeste da to bude do polovine ove 2022. godine. Moram iskoristiti priliku, da apelujem svim privrednicima, drugim nevladinim organizacijama, ali i različitim nivoima vlasti da se uključe i ovu priču i pomognu nakani da učinimo naše društvo solidarnijim, osjetljivijim i vrijednim ostanka u BiH", poručio je Projektni koordinator u Fondaciji Muharem Berbić.

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti