Poliklinika Eurofarm prva u BiH međunarodno akreditovala real-time PCR laboratorij

28.01.2022. 10:56 / Izvor: Akta.ba
EUROFARM

Centralna laboratorija Eurofarm Centar poliklinike prva u BiH međunarodno akreditovala Real-Time PCR laboratorij i 35 metoda medicinskih ispitivanja.

Usluge medicinske laboratorije su esencijalne za njegu pacijenata i stoga moraju biti dostupne, kako bi se zadovoljile potrebe svih pacijenata i zdravstvenog osoblja, odgovornog za njegu pacijenata.

Budući da se na temelju mjerenja, analize rezultata i opažanja prosuđuje ljudsko zdravlje ili bolest, odnosno utvrđuje uzrok bolesti, održavanja zdravlja, prevencije bolesti, te prati uspjeh liječenja, rezultati laboratorijskih ispitivanja moraju zadovoljiti zahtjeve tačnosti i preciznosti, te kliničke korisnosti pretrage.

Akreditacija laboratorija za medicinska ispitivanja predstavlja kompleksan proces kojim se na međunarodnom nivou dokazuje postojanje sistema kvaliteta, tehničke kompetentnosti i valjanosti i pouzdanosti rezultata. Problem nedostatka akreditovanih laboratorija po međunarodnom standardu i uopćeno međunarodnog (ne)priznavanja rezultata ispitivanja se najbolje pokazao u toku pandemije COVID-19 kada rezultati PCR analiza sprovedenih u Bosni i Hercegovini nisu bili priznati u drugim zemljama svijeta.

EUROFARM

Centralna laboratorija kao poslovna jedinica Eurofarm Centar poliklinike je krajem 2021. godine postala prva akreditirana laboratorija u Bosni i Hercegovini osposobljena za medicinska ispitivanja u sljedećim područjima rada: Klinička hemija, Mikrobiologija sa pod-područjem molekularna dijagnostika, Hematologija i koagulacija, Imunologija i ispitivanja za SARS-CoV-2 (COVID-19). Akreditacija je dodijeljena od Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA) pri čemu je Centralna laboratorija uspješno prošla postupak akreditacije prema međunarodnom ISO 15189 standardu za 35 metoda laboratorijskih ispitivanja, uključujući i COVID-19 PCR testiranje. Međunarodni standard BAS EN ISO 15189:2018:2018 baziran je na BAS EN ISO 17025 i ISO 9001, te specificira zahtjeve za kompetentnost i kvalitet, koje se konkretno odnose na medicinske laboratorije.

BATA je akreditaciono tijelo Bosne i Hercegovine koje sudjeluje u radu evropskih i međunarodnih organizacija za akreditiranje: EA – Evropska saradnja za akreditaciju i ILAC – Međunarodna saradnja za akreditaciju laboratorija. Od 2012. godine BATA je bilateralni potpisnik evropskog multitateralnog sporazuma, a od 2013.godine je i potpisnik ILAC - Dogovora o međusobnom priznavanju u područjima ispitivanja, kalibracije i inspekcije čime je stekla status pridruženog člana EA i status punopravnog člana ILAC-a.

Ovo znači da je Bosna i Hercegovina riješila problem koji se javio početkom pandemije SARS-COV-2 virusa jer od sada građani Bosne i Hercegovine u Eurofarm laboratorijama mogu dobiti PCR nalaz koji je zaštićen QR šifrom i priznat u cijelom svijetu. Ujedno, postojanje međunarodno akreditiranog medicinskog laboratorija predstavlja dodatni dokaz kvaliteta i pouzdanosti rezultata ispitivanja sa prethodno izdatim ovlaštenjem Ministarstva zdravstva o pružanju usluga PCR testiranja na SARS-COV-2 virus u BiH.  

EUROFARM

"Dodatno međunarodnoj akreditaciji, naš centralni laboratorij sprovodi efikasno redovne interne i eksterne kontrole kvaliteta koje su obuhvaćene godišnjim planom i programom sa provajderom Instand e.V. za svaku akreditovanu kao i neakreditovanu metodu, kako bi se utvrdile usklađenosti sa rezultatima medicinskih ispitivanja, a samim tim i kompetentnost i pouzdanost naših rezultata. Instand e.V. akreditirana njemačka kompanija promovira osiguranje kvalitete u medicinskim laboratorijima, a  imenovana je od strane Njemačkog liječničkog društva kao referentna ustanova i od 1970. godine provodi internacionalna međulaboratorijska poređenja u svim područjima in vitro dijagnostike sa 12.000 učesnika širom svijeta i 380 različitih EQA shema za medicinska ispitivanja", ističu iz Eurofarma.

Povodom međunarodne akreditacije njihove laboratorije Eurofarm Centar poliklinika osnovala je Centar za kliničke studije čime se, kako ističu, vrlo profesionalno plasiraju na tržište u naučno – istraživačkom sektoru i otvaraju vrata novim internacionalnim projektima, čime svakako jačaju status naše države u području biomedicinskih istraživanja i dijagnostike.

CERTIFIKAT EUROFARM

Također ističu da su ponosni što su postali oficijelna podrška za BiH predstavnike na predstojećim olimpijskim igrama u Kini, zatim da su oficijelni partneri Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, da su bili oficijelni sponzori Rukometnog saveza BiH, te da stalno stoje na raspolaganju bh. sportašima (košarkašima, odbojkašima, skijašima) koji se redovno testiraju upravo u Eurofarm laboratorijama radi međunarodno priznatih PCR nalaza.

"Također, važno je spomenuti da ovim povodom sve akademske institucije sada su u prilici da u Bosni i Hercegovini, odnosno u Eurofarm Centar laboratoriji, sprovode svoja istraživanja u sklopu zajedničkih projekata za 35 međunarodno priznatih metoda u širokog spektra rada", ističu iz Eurofarma, posebno se zahvaljujući kompaniji Verlab d.o.o. Sarajevo koja se bavi biomedicinskim i kliničkim inženjeringom, na izvrsnoj saradnji sa njihovim profesionalcima i stručnjacima, te na kvalitetnom i kreativnom konslutantskom pristupu tokom iscrpnog postupka međunarodne akreditacije koja je trajala godinu dana.

EUROFARM

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti