MUP KS: Držite novac uz sebe, jer i najljubazniji saputnik može biti džeparoš

30.01.2022. 11:59 / Izvor: Fena
džeparoši

Svaki građanin ili turista u Sarajevu može postati žrtva džeparoša, a svojim ponašanjem često daju lopovu priliku da učini krivično djelo. "Džeparenje" je najučestalije na mjestima gdje su veće gužve.

Svaki građanin ili turista u Sarajevu može postati žrtva džeparoša, a svojim ponašanjem često daju lopovu priliku da učini krivično djelo. "Džeparenje" je najučestalije na mjestima gdje su veće gužve, posebno tokom perioda kada je u centralnom dijelu grada veći broj građana i turista.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kazali su za Fenu da je u toku 2021. godine evidentiran 761 događaj sa obilježjem krivičnog djela krađa, u šta spada i džeparenje, što je za 71 događaj manje u odnosu na 2020. godinu.

"U to spadaju krivična djela koja su izvršena na ulici, u gradskom prevozu, stambenim objektima, stajalištima gdje su ukradeni novčanici, mobiteli, prehrambeni proizvodi, bicikla i slično",  istakli su.

Najrazvijenije taktike

Ipak tvrde da postoje načini da se građani i turisti zaštite od krađe te vrste.

"Od svih profesionalnih kradljivaca džeparoš ima najrazvijeniju tehniku. Rade sami ili u skupini po dvoje ili troje. Kada rade kao dvojac, jedan izvlači novčanik, a drugi pravi zid. Kada rade kao trojac, jedan ometa, drugi krade, a treći odnosi vaš novčanik. Kako je protivnik dostojan poštovanja, treba mu uzvratiti istom mjerom", istakli su.

Ako osoba kreće na put, iz MUP-a savjetuju da ponese samo onoliko novca koliko im je prijeko potrebno.

"Ostatak dostavite poštom ili ostavite u banci. Držite novac uz sebe, jer i najljubazniji saputnik može biti džeparoš. Izbjegavajte gužve, ali ako već morate da se nađete u njima, budite oprezni. Ne dopustite da vam u gužvi netko nameće razgovor, da vas gura ili pomaže, jer uslužna osoba može biti džeparoš. Ne mašite torbicama i vrećicama",  istakli su.

Također napominju da se u gužvi skine ruksak sa leđa i stavi ispred sebe.

Kartice nositi odvojeno

Poručuju da ni pod kojim uslovima osoba ne nosi PIN za kartice sa sobom.

"Ako vam ukrade novčanik, lopov bi na bankomatu mogao podići vaš novac. Nemojte sve vrijednosti nositi zajedno, odvojite novac od dokumenata, ne nosite sa sobom dokumente koji vam nisu potrebni, a ako imate više kartica, nosite ih odvojeno",  istakli su.

Iz MUP-a savjetuju građanima da se u slučaju da su pokradeni, pretraže okolinu.

"Možda vam se posreći pa pronađete svoj novčanik. Uočite li džeparoša kako bježi, pokušajte upamtiti neke pojedinosti i njegove karakteristične tjelesne osobine", kazali su.

Iz MUP-a KS poručuju da svakodnevno protiv osoba osumnjičenih za izvršenje krivičnih djela policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo poduzimaju mjere i radnje regulisane zakonom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti