OSCE pokazao interes za slučaj otuđenja Vakufa Gazi Turali-begove džamije u Tuzli

31.01.2022. 10:28 / Izvor: Akta.ba
Vakuf

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obratila se, na više adresa međunarodnih i domaćih institucija, prezentirajući problem zaštite imovine Vakufa Gazi Turali-begove džamije u Tuzli.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obratila se, na više adresa međunarodnih i domaćih institucija, prezentirajući problem zaštite imovine Vakufa Gazi Turali-begove džamije u Tuzli.

Iz Islamske zajednice ranije su pozvali Grad Tuzlu da onemogući sve građevinske radove na zemljištu Vakufa Gazi Turali-begove džamije te da, shodno sudskim nalazima, poduzme odgovarajuće pravne radnje.

Samo zemljište Vakufa Gazi Turali-begove džamije, iako je kao nacionalizirano bilo pod zabranom prometovanja, 2015. je prometovano i od tad traje pravna borba sa ciljem dokazivanja pravne ništavnosti nagodbe koju je Grad Tuzla sklopio i kojim je zemljište prometovano sadašnjem posjedniku.

iz Islamske zajednice BiH navode da su, osim obraćanja svim nadležnim sudovima u Bosni i Hercegovini i domaćim institucijama, o konkretnom slučaju informirali i relevantne međunarodne institucije.

U odgovoru koji je Islamska zajednica zaprimila od OSCE-a navodi se da je ta međunarodna organizacija pratila i prati sam slučaj vezan za Gazi Turali-begov vakuf u Tuzli te da podstiču tijela vlasti na svim nivoima da omoguće puno poštivanje ljudskih prava, uključujući pravo na imovinu.

Također, iz OSCE-a navode da podupiru rješavanje pitanja restitucije kroz usvajanje, izmjene i dopune relevantnih zakona pri čemu napominju da su svjesni da to nije problem jedne vjerske zajednice. Razumijevajući ozbiljnost tog pitanja OSCE pruža podršku organima vlasti u pronalaženju rješenja kojim bi se regulisalo to pitanje na pravičan i nediskriminatoran način. Napominjući da mandat OSCE-a nije pružanje pravne pomoći niti intervenisanje u postupku pred nadležnim domaćim institucijama, iz OSCE-a su naveli da će nastaviti pratiti konkretni predmet vezan za Vakuf Turali-begove džamije uz poziv da nastavimo koristiti svim pravnim lijekovima koje omogućavaju domaći i međunarodni pravni mehanizmi - navodi se u saopćenju Islamske zajednice u BiH.

Interes koji domaće i međunarodne institucije poklanjaju tom predmetu, navode iz Islamske zajednice, ukazuje na potrebu sistematičnijeg rješavanja pitanja nacionalizovane imovine.

"Štiteći vakuf štitimo opće dobro jer je vakuf imovina koja je tome služila vijekovima, a Vakuf Gazi Turali-begove džamije je okosnica razvoja Tuzle u proteklim stoljećima. Gazi Turali-begov vakuf svoju misiju općedruštvenog korištenja nastavlja i danas pa se iz sredstava tog vakufa, između ostalog, i danas stipendiraju učenici i studenti. Pozivamo sve relevantne institucije na poštivanje osnovnih pravnih normi i zaštitu osnovnih ljudskih prava, uključujući i pravo na imovinu", navodi se u saopćenju, prenosi MINA. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti