Privrednici iz BiH na sajmu EXPO Dubai bez direktnih B2B sastanaka, donosimo utiske prve grupe

01.02.2022. 11:46 / Izvor: Akta.ba
Expo

Saglasni su da EXPO nije klasičan sajam te da se tako i treba odnositi prema njemu.

Prva grupa privrednika iz oblasti turizma koja je bila na EXPO Dubai zadovoljna je sajmom, a očekuju i dobre rezultate ove posjete u turističkoj sezoni koja dolazi.

Saglasni su da EXPO nije klasičan sajam te da se tako i treba odnositi prema njemu. Smatraju da se naša država predstavila u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima i kratkom vremenskom periodu za pripremu i realizaciju paviljona.

"Što se tiče našeg odlaska na EXPO2020 Dubai, zaista sam i više nego zahvalna cijeloj organizaciji, što smo dobili priliku otići i predstaviti nas na najbolji mogući način. Iako je bio veoma kratak rok za pripremu, organizatori su ipak uspjeli oranizovati prisustvo na jako bitnim predavanjima, forumima i panelima, što nam je zaista bilo od velike koristi. Pored sticanja novih znanja, uspjeli smo upoznati i nove ljude te sklapati nova partnerstva", kazala je za Akta.ba Tea Manko iz putničke agencije Blossom.

B2B sastanci nisu održani

Iako su u agendi biznis programa bili najavljeni B2B sastanci njih nije bilo.

"Sajam Expo kao takav nije klasični sajam turizma i tako se treba i odnositi prema njemu. Nama je konkretno ponuđeno da budemo dio sektorskih sastanaka te nam je obezbijeđena velika baza podataka turističkih agencija koje smo mogli kontaktirati. Mi smo se odlučili da pravimo sastanke u Dubaiu i Abu Dhabiju sa lokalnim agencijama i mislim da smo izabrali dobru strategiju i da smo izvukli maksimum", istakao je Edin Ogrešević iz Meet Bosnia Toursa.

Sve je bilo u skladu sa aktuelnim covid mjerama naglašava Senad Halilović, direktor Hollywooda i dodaje:

"Tijekom boravka sam imao konstruktivne sastanke sa poslovnim partnerima kojima je cilj produžavanje ljetnje sezone, te raznovrsne zimske ponude koje su interesantne pogotovo gostima iz UAE, kao i drugih država iz te regije. Naša država se predstavila u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima te kratkim vremenskim periodom za pripremu i realizaciju paviljona. Sretan sam jer smo kao država BIH bili prisutni na Sajmu i vjerujem da će se rezultati očitovati u bliskoj budućnosti".

Rezultati posjete sajmu u sezoni koja dolazi

Najveći uspjeh za Teu je upoznavanje domaćih partnera koji su bili dio BH biznis delegacije jer su kako kaže na taj način otvorili nova vrata partnerstvima i stvaranjima novih usluga kao i poboljšanjem već postojećih.

"Što se tiče B2B sastanaka, EXPO ima svoju aplikaciju na koju se prijavljuju svi učesnici i preko koje smo mogli organizovati sastanke sa nama interesantnim potencijalnim partnerima. Pored toga, imali smo priliku da direktno dogovaramo sastanke sa nama već ranije poznatim partnerima s kojima nismo imali mogućnost da se sretnemo bez odlaska na ovaj put", kazala je i dodala:

"Istina, bilo bi odlično da smo kao država imali priliku organizovati neki panel ili forum koji bi se ticao samo naše turističke ponude, ali obzirom na jako kratak vremenski rok organizacije i činjenicu da su se države za ovo spremale i godinama unaprijed, smatram da je iskorišten maksmalan potencijal, a mi preduzetnici smo imali priliku da se pokažemo na naš jedinstven način i da možemo očekivati pozitivne rezultate posjete EXPO-u u sezoni koja nam dolazi".

Da li će biti i koliko pozitivnih rezultata od posjete naših privrednika EXPO Dubaiu ostaje da se vidi u sezoni koja je pred nama.

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti