Vlast u KS će tražiti ocjenu ustavnosti ako se usvoje izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda

02.02.2022. 08:01 / Izvor: Akta.ba
Budžet

Skupština Kantona Sarajevo jučer je održala svoju 22. Hitnu sjednicu na temu donošenja izmjena federalnog Zakona o pripadnostima javnih prihoda i potencijalnih posljedice ovakvih izmjena na KS i njegov budžet.

Skupština Kantona Sarajevo jučer je održala svoju 22. Hitnu sjednicu na temu donošenja izmjena federalnog Zakona o pripadnostima javnih prihoda i potencijalnih posljedice ovakvih izmjena na Kantona Sarajevo i njegov Budžet.  

Predložene izmjene, koje predviđaju ukidanje pondera 2 Kanonu Sarajevo u raspodjeli javnih prihoda sa nivoa Federacije BiH, trenutno su prihvaćene u  Zastupničkom domu Federacije BiH, a očitanje o njemu očekuje se i na Domu naroda ovog parlamenta.

Uz podrobno izlaganje ministra finansija KS Davora Čičića o tome kako bi se ove promjeen odrazile na Budžet  KS u ovoj i narednim godinama, stručnu analizu i iscrpno objašnjenje sa mogućim cjelovitim rješenjima ovih pitanja danas su predočili i dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jamina Selimović kao i direktor Ekonomskog instituta u Sarajevo Muamer Halilbašić.

Danas predočena Studija ovog Instituta o raspodjeli javnih prihoda u FBiH  ponudila  je niz argumenata koji jasno potkrepljuju stav  kako parcijalan i selektivan pristup federalnih parlamenata  u ovoj oblasti može dovosti  po dodatnih anomalija i grešaka koje će dugotočno narušiti  principe rapodjele javnih prihoda u čitavoj Federaciji BiH.

Takođe, Studija je ponudila nekoliko pristupa u cjelovitom rješavanju ove problematike i punudila strukom utemeljene modele koji  kroz nova zakonska rješenja mogu obezbijediti ravnomjerniji i pravedniji razvoj svih kantona u FBiH.

"Naša zajednička ocjena je da trenutni Zakon o pripadnostima javnih prihoda FBiH  nije dobar, da je zastario i da Federaciji treba novi, inovirani i strukom potkrepljeni Zakon koji će omogućiti ravnomjerniji razvoj čitave Federacije, bez drastičnih i radikalnih poteza kako se to sada nudi. Potreban je novi zakon utemeljen na jasnoj fiskalnoj procjeni i argumentima kako i u kolikoj mjeri ti procesi mogu uticati na razvoj svih kantona u Federaciji BiH," istakao je ovom prilikom profesor Halilbašić.

O ovim prijedlozima, i mogućim posljedicama izmjena federalnih propisa očitovali su se i zastupnici  Skupštine  KS kroz brojne diskusije i u konačnici i kroz zaključke koje je ovim povodom usvojila Skupština KS u tekstu kako slijede.

Skupština je prihvatila Studiju analize raspodjele prihoda od indirektnih poreza u FBiH s prijedlogom modela raspodjele koji predstavlja optimalno rješenje u uslovima različitosti koje su prisutne među kantonima u Federaciji BiH.

Skupština i Vlada KS pozivaju Dom naroda Federacije BiH da povuče predloženu izmjenu Zakona o pripadnostima javnih prihoda.

Skupština i Vlade KS predlažu da se formira stručna radna grupa na nivou  Fedearcije BiH koja će u saradnji sa federalnim Ministarstvom finansija sačiniti novi Zakon o pripadnostima javnih prihoda na kombinaciji ekonomski kriterija solidarnosti uz poštivanje načela transparentnosti i dogovornosti, a u skladu sa zaključkom Dom naroda od 14. 10. 2021, godine te Programom rada Vlade Federacije BiH od 1.10 2022. godine.

Skupština i Vlada KS zahtijevaju od svih izabranih zvaničnika, na svim nivoima izvršne i zakonodavne vlasti te posebno onih koji dolaze iz izbornih jedinica sa područja Kantona Sarajevo, da poduzmu sve potrebne pravne radnje kako bi zaštiti pravni poredak, Ustav BiH i Ustav FBiH.

"Od ovlaštenih predlagača tražimo da pokrenu ocjenu ustavnosti  Zakona o pripadnostima prihoda  FBiH, ukoliko se on na ovakav nezakonit način u konačnici usvoji", zaključak je sa današnje Hitne sjednice Skupštine KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti