Intenzivniji razvoj privrede: Općina Konjic radi na uspostavi novih industrijskih zona

03.02.2022. 09:59 / Izvor: Akta.ba
Općina Konjic

Provodeći aktivnu politiku zapošljavanja, u toku je realizacija programa podrške privrednicima kroz povoljna kreditna sredstva u iznosu od 11 milijuna maraka, priopćeno je iz Općine Konjic.

Općina Konjic provodi aktivnosti na uspostavi novih industrijskih zona kako bi svojim privrednicima, ali i svim potencijalnim investitorima, olakšala djelovanje u vrijeme pandemije koronavirusa, kao i realizaciju planova za pokretanje novih proizvodnih pogona koji sa sobom nose mogućnost za zapošljavanje mladih.

Paralelno s tim, provodeći aktivnu politiku zapošljavanja, u toku je realizacija programa podrške privrednicima kroz povoljna kreditna sredstva u iznosu od 11 milijuna maraka, priopćeno je iz Općine Konjic.

"Konjičko gospodarstvo koje je uglavnom izvozno orijentirano, u vrijeme pandemije suočeno je s nizom poteškoća koje mi kao općina nastojimo ublažiti podrškom u skladu s planiranim programima koji već daju pozitivne rezultate. Jedan od načina podrške svakako je i prilagođavanje obrazovanja u Srednjoj školi Konjic s potrebama gospodarstvenika za radnom snagom. Značajan broj gospodarskih subjekata koji djeluju na području konjičke općine u prošloj, ali i tekućoj godini proširuje svoje proizvodne kapacitete, a postoji interes potencijalnih investitora i za pokretanje novih, što nas obavezuje da im budemo snažna podrška", kazao je načelnik općine Konjic Osman Ćatić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika općine Konjic Jasmin Badžak naglašava kako se konjičko gospodarstvo, djelujući zajedno uz kvalitetnu podršku općine i načelnika, i pored nepovoljnih utjecaja pandemije, početkom ove godine lagano vraća na nivo ostvarenih rezultata prije pandemije.

"S obzirom na interes koji vlada u gotovo svim oblastima gospodarstva na području konjičke općine, za očekivati je da dođe do ekspanzije u narednom periodu, zato smo zahvalni lokalnoj zajednici što nas prati u našim planovima", ističe Badžak.

Osim spomenutih grana, Konjic svoju razvojnu šansu vidi i u turizmu.

S tim u vezi, u toku je izrada strategije koja će definirati sve bitne faktore koji ovu oblast mogu dovesti na nivo koji zaslužuje općina koja raspolaže neprocjenjivim prirodnim i kulturnim blagom.

"Rafting na Neretvi je prepoznatljiv turistički proizvod na našem području, koji zahtjeva definirane uvjete, odnosno uređen sistem kroz kvalitetna rješenja, što općina Konjic upravo želi planiranom strategijom", kazala je šefica Odjela za privredu i društvene djelatnosti općine Konjic Adisa Kevrić.

Naglasila je kako će strategija omogućiti uvjete za veću promociju Prenja, Boračkog jezera, ali i svih drugih prirodnih i kulturnih vrijednosti koje općina Konjic ima, a koje može ponuditi gostima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti