Zbog poboljšanog kvaliteta zraka ukinuta epizoda"Pripravnost" u svim zonama KS

04.02.2022. 07:33 / Izvor: Akta.ba
kvalitet zraka

U toku jučerašnjeg dana došlo je do jačanja brzine vjetra, što je uslovilo pad koncentracija zagađujućih materija koji se nastavio i danas.

Budući da su prethodnih dana uglavnom bilježene niže koncentracije zagađujućih materija u zraku, izuzev povremeno, zbog prisustva temperaturne inverzije, u večernjim ili jutarnjim satima, da danas je bila na snazi epizoda "Pripravnost" prema Planu interventnih mjera.

U toku jučerašnjeg dana došlo je do jačanja brzine vjetra, što je uslovilo pad koncentracija zagađujućih materija koji se nastavio i danas.

Tako su danas do 08:00 sati na četiri automatske stanice zabilježene prosječne dnevne vrijednosti za PM10 ispod propisanih graničnih vrijednosti.

U isto vrijeme, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas i naredna tri dana se očekuje nestabilno vrijeme sa prolaznom kišom u subotu u poslijepodnevnim satima i slabim vjetrom promjenjivog smjera brzine 1-3 m/s.

Iz navedenih razloga, prema Planu interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera, ukinulo je danas epizodu "Pripravnost" u A, B, C i D zonama Kantona Sarajevo.

Prognozirane su i mogućnosti periodičnih pojava temperaturnih inverzija danas i u petak, a koje ne bi trebalo značajnije doprinijeti nakupljanju zagađujućih materija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti