Pokrenuta istraga protiv "Žene svijeta": Direktorica Medice osumnjičena za zloupotrebu položaja

04.02.2022. 10:15 / Izvor: Akta.ba
sabiha husić

Sabiha Husić, direktorica Udruženja "Medica" Zenica, specijalizirane ženske organizacije za brigu o najranjivijim kategorijama u društvu, osumnjičena je za krivično djelo "zloupotrebe položaja ili ovlaštenja".

Sabiha Husić, direktorica Udruženja “Medica” Zenica, specijalizirane ženske organizacije za brigu o najranjivijim kategorijama u društvu, osumnjičena je za krivično djelo “zloupotrebe položaja ili ovlaštenja” u stjecaju sa krivičnim djelom “pranje novca”, potvrđeno je portalu Zenicablog u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Osim nje, osumnjičene su još četiri osobe, članice Nadzornog odbora "Medice", Amira Alijagić, Irma Šiljak, Fatima Čajlaković-Mešanović i Hava Brandić. Njih se tereti za saučiniteljstvo u zloupotrebi položaja.

Prema dostupnim informacijama, cijeli slučaj je "težak" nekoliko stotina hiljada KM, a u slučaj su do sada bili uključeni i Federalna uprava policije, Porezna uprava FBiH i Finansijska policija FBiH.

Prema navodima portala, radi se o "izvlačenju" stotina hiljada KM putem raznih ugovora, koje je Husić "pravila" na svoje, ali i desetine drugih imena.

Tužilaštvo ZDK je provjerilo navode i u toku su istražne radnje, nakon kojih će najvjerovatnije biti podignuta optužnica.

"Medica" skoro tri decenije djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine i nastoji odgovoriti na potrebe najranjivijih kategorija u društvu. To su žene i djeca preživjeli ratno silovanje i seksualno nasilje, mirnodopsko silovanje i ostale oblike nasilja u porodici i zajednici, kao i preživjele trgovinu ljudima.

Husić je na čelu ove organizacije koja djeluje kao Udruženje građana od 2007. godine. Zanimljivo, 2014. dobila je internacionalnu nagradu "Žena svijeta", a njeni gosti u "Medici" su proteklih godina bili mnogobrojni zvaničnici, poput britanskog ministra vanjskih poslova Donalda Hejsa, glumice Anđeline Đoli, niza visokih zvaničnika Britanije, ali i drugih država.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti