Čengić posjetio farmu PD Butmir, razgovarano o problemima u poljoprivrednoj proizvodnji

05.02.2022. 08:34 / Izvor: Fena
Čengić

Razgovarano je o problemima koje poljoprivredna proizvodnja ima i njihovim novim projektima.

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Irfan Čengić posjetio je jučer farmu PD Butmir u Sarajevu gdje je održan sastanak sa Snježanom Ljubunčić, direktoricom poljoprivrednog dobra koje je jedan od najvećih proizvođača mlijeka u BiH.

Razgovarano je o problemima koje poljoprivredna proizvodnja ima i njihovim novim projektima, kao i o zastupničkom pitanju i inicijativama koje je uputio Vladi FBiH u vezi s podrškom poljoprivrednoj proizvodnji u 2022. godini.

"Danas sam uputio zastupničko pitanje u kojem od ministra tražim da mi dostavi detaljne informacije zašto nije realizirano 15 miliona KM koje su bile osigurane, namijenjene za pomoć poljoprivrednoj proizvodnji, na sjednici Vlade FBiH održanoj u septembu 2021. godine. U ovakvom vremenu teških uslova za poljoprivredu, oteti planiranih 15 miliona od poljoprivrednika je nedopustivo. To je direktno ugrožavanje egzistencije hiljadama ljudi koji su vezani za poljoprivrednu proizvodnju.", istakao je Čengić prilikom posjete.

On naglašava da trenutno ne postoji Strategija poljoprivrede, o čemu je ranije tražio zvanične odgovore zajedno s kolegicom Sanelom Klarić.

"Aposolutno podržavam amandma na budžet FBiH za 2022. godinu da se sredstva za poticaje povećaju na 150.000.000 KM sa sada planiranih 101.000.000 KM, dok je u 2021. godin bilo 87.000.000. Pohvalno je povećanje prihoda, ali ono mora biti još značajnije. Iza ovog amandmana stoje udruženja poljoprivrednika i Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Tražiti ću pojedinačno izjašnjavanje o ovom amandmanu kako bi se vidjelo kako su zastupnici glasali.", navodi Čengić u saopćenju za javnost.

On naglašava da je važnije od povećanja budžeta, njegova blagovremena implementacija prije proljetne sjetve, "jer ako to ne učinimo efekat će biti smanjenje proizvodnje ili poskupljenje proizvoda, što dalje implicira još veću inflaciju".

Pored zastupničkog pitanja Vladi FBiH je uputio inicijative s prijedlozima hitnih mjera i mjera za program.

Osim povećanja budžeta za poljoprivredu, Čengić navodi da se postavlja veoma važno pitanje kako će biti izvršena proljetna sjetva.

Iz razgovora s nekoliko ozbiljnih poljoprivrednih proizvođača i današnje posjete PD Butmir  od njih je dobio informacije će sjetva biti obavljena u manjem obimu ili se neće obaviti nikako.

"Zbog toga očekujem donošenje hitnih interventnih mjera koje će za cilj imati osiguranje sredstava za nabavku i amortizaciju rasta cijena đubriva, sjemena i hemijskih sredstava i to kroz isplatu dijela poticaja za 2022. kao i sufinansiranje po hektaru obradivog zemljišta. Treba sagledati sve zakonske mogućnosti da se ove mjere sprovedu i sredstva isplate prije početka sjetve uzevši u obzir da nije usvojen budžet, program za poljoprivredu i strategija razvoja poljoprivrede.", kazao je Čengić.

Smatra da, "ukoliko ne pomognemo i obezbijedimo sredstva za proljetnu sjetvu, povećanje budžeta za poljoprivredu neće dati očekivani rezultat jer će doći do pada animalne i biljne proizvodnje".

Na kraju Čengić naglašava da ovim pitanjem i inicijativama ne želi umanjiti napredak učinjen u ovoj oblasti, ali jednostavno to nije dovoljno i napravljeno je mnogo propusta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti