HBŽ: Samo jedna sugestija na Nacrt Zakonu o platama korisnika proračuna

05.02.2022. 13:29 / Izvor: Fena
HBŽ

Ministarstvo finansija HBŽ uputilo je u javnu raspravu Nacrt Zakona o plaćama i naknadama ali je od prošle godine zaprimilo samo jednu sugestiju građana.

Sukladno sa Zaključkom Skupštine Hercegbosanske županije, Ministarstvo finansija te županije uputilo je u javnu raspravu Nacrt Zakona o platama i naknadama korisnika županijskoga proračuna ali od novembra prošle godine zaprimilo samo jednu sugestiju građana.

Javna rasprava je naime otvorena krajem novembra prošle godine, a trajat će do kraja februara ove godine, upravo zbog slabog odaziva građana, koji mogu dati svoje prijedloge i sugestije na spomenuti Nacrt i dostaviti ih na adresu županijskoga Ministarstva finansija.

"Odaziv građana na raspravu je bio slab pa smo zbog toga i produžili rok za njihove sugestije i prijedloge", kazao je ministar finansija Hercegbosanske županije Draško Dalić.

On se nada da će zadnjih desetak dana prije završetka rasprave zainteresirani ipak dostaviti više primjedbi ili prijedloga. 

Skupština Hercegbosanske županije krajem prošle godine usvojila je Zaključak kojim Nacrt Zakona o plaćama i naknadama korisnika Proračuna HBŽ može poslužiti kao dobra osnova za izradu prijedloga Zakona uvažavajući sve primjedbe i prijedloge povjerenstava i zastupnika.

Ovim Zakonom se uređuju plaće i naknade izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u tijelima zakonodavne i izvršene vlasti u HBŽ, državnih službenika, namještenika i zaposlenika u tijelima državne službe Županije, pravobranitelja i uposlenim u osnovnim i srednjim školama. 

Odredbe ovog Zakona ne primjenjuju se na plate i naknade sudaca, tužitelja jer su isti uređeni posebnim zakonom.

"Predviđeno je da se pri određivanju iznosa plata i naknada za korisnike proračuna HBŽ primjenjuju načela; ista plaća za isto radno mjesto, transparentnost i fiskalna odgovornost.",pojasnio je Dalić, dodajući da se osnovica za obračun plata utvrđuju Zakonom o izvršenju proračuna za svaku proračunsku godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti