SSŠPDP BiH: Reakcija na najave mogućeg otpuštanja radnika i smanjenja plaća u realnom sektoru

06.02.2022. 11:32 / Izvor: Akta.ba
SSŠPDP BiH

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH izražava zabrinutost zbog najave poslodavaca o mogućem smanjenju plaća i otpuštanju radnika.

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine kroz saopćenje za javnost izrazio je zabrinutost zbog najave poslodavaca o mogućem smanjenju plaća i otpuštanju radnika a što je, prema riječima Sindikata uzrokovano neozbiljnim ponašanjem Elektroprivrede BiH koja "neosnovanim klauzulama u ponuđenim ugovorima poslodavcima nastoji obezbijediti povećanje naknada za korištenje električne energije".

"Pojedini poslodavci već najavljuju mjere koje namjeravaju provesti u narednom periodu, jer jednostavno nisu u poziciji prihvatiti ponuđene ugovore sa rizikom da će na kraju mjeseca trošak cijene električne energije biti veći i više od 50%. Radnici su zabrinuti i pod pritiskom, zbog mogućih otkaza i smanjenja i onako niskih plaća.", stoji u saopćenju.  

Sindikat opravdava zahtjeve Udruženja poslodavaca Federacije BiH koje su uputili Vladi Federacije BiH i drugim institucijama u Federaciji BiH u cilju zaustavljanja provođenja namjere Elektroprivredi BiH jer agonija i pritisak od strane Elektroprivrede BiH da poveća cijenu električne energije traje već nekoliko mjeseci. 

"Radnici i građani generalno jedva preživljavaju. Mnogi od njih godinama žive na rubu egzistencije. Realni sektor trebaju da budu prioritet interesovanja vlasti i njihove zaštite i stvaranja povoljnog ambijenta za rad i opstanak te da onemogući bilo kakve dodatne pritiske. Nažalost oni koji stvaraju i pune budžetske i vanbudžetske fondove  imaju najmanje plaće i najviše su opterećeni.", navodi se u saopćenju. 

"Zabrinuti za status radnika drvne i papirne industrije, ali i sve radnike realnog sektora apelujemo na Vladu  Federacije BiH i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, da hitno poduzme određene mjere kako bi se onemogućilo nezakonito i svojevoljno ponašanje Elektroprivrede BiH. Ovakvo ponašanje Elektroprivrede BiH prouzrokovat će  masovna otpuštanja radnika i nestanka radnih mjesta, te dovesti do socijalnih nemira u Federaciji BiH. Ukoliko se ovo dozvoli, sljedeći korak bit će poskupljenje struje za domaćinstva.", zaključak je saopćenja. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti