Poreska uprava RS prijavila firme da su utajile 7,8 miliona KM poreza

08.02.2022. 07:54 / Izvor: Nezavisne novine
poreska uprava rs

Zbog sumnje da su krivičnim djelima oštetili budžet RS za 7,8 miliona maraka, Poreska uprava RS je u prošloj godini nadležnim tužilaštvima u RS dostavila 31 izvještaj protiv poreskih obveznika.

Zbog sumnje da su krivičnim djelima oštetili budžet RS za 7,8 miliona maraka, Poreska uprava Republike Srpske je u prošloj godini nadležnim tužilaštvima u RS dostavila 31 izvještaj protiv poreskih obveznika. 

"Inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave Republike Srpske su najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u tom periodu, njih 26, podnijeli zbog sumnje da je izvršena utaja poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 7.027.351 KM štete za budžet RS", rečeno je za "Nezavisne novine" iz Poreske uprave Republike Srpske. 

Pored toga, u prošloj godini Poreska uprava RS je nadležnim tužilaštvima podnijela i tri izvještaja protiv odgovornih lica zbog sumnje u povredu obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, čime je budžet oštećen za 122.069 KM.  

"U tom periodu podnesen je i po jedan izvještaj protiv odgovornih lica zbog sumnje u nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica i zloupotrebu ovlašćenja u privredi, sa štetom po budžet u iznosu od 235.510 maraka, odnosno 372.340 maraka", precizirali su iz Poreske uprave RS. Poređenjem ovih podataka sa godinom ranije može se zaključiti da je rad istražilaca Poreske uprave RS iz Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u 2021. godini bio intenzivniji jer je nadležnim tužilaštvima podneseno više izvještaja, ali je razotkrivena i veća šteta po budžet Republike Srpske. 

"Naime, u 2020. godini je nadležnim tužilaštvima dostavljeno 30 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su krivičnim djelima oštetilili budžet RS za 5,8 miliona maraka, dok je u 2019. godini nadležnim tužilaštvima dostavljeno 27 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet RS za 3,3 miliona maraka", precizirali su iz Poreske uprave RS.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, ističe da ovakve aktivnosti imaju finansijski, ali još više preventivni efekat. "Ovakav aktivan i sistemski pristup Poreske uprave dobro je došao i šalje jasnu poruku svima onima koji misle da zaobiđu legalan način poslovanja", rekao je Grabovac za "Nezavisne novine".

Od ukupnog broja prošlogodišnjih izvještaja, koje je podnijela Poreska uprava RS, četiri su podnesena Republičkom javnom tužilaštvu - Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije i najtežih oblika privrednog kriminaliteta.

Pritom, 16 izvještaja podneseno je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, četiri izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, po dva izvještaja tužilaštvima u Doboju, Trebinju i Bijeljini, te jedan Tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti