Skoro 40 miliona KM za razvojne i programe socijalne zaštite u TK

08.02.2022. 14:24 / Izvor: Akta.ba
Valada TK

Vlada Tuzlanskog kantona je danas donijela Odluku o usmjeravanju i korištenju sredstava po Ugovoru o dodjeli potpore Tuzlanskom kantonu iz septembra 2021. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona je danas donijela Odluku o usmjeravanju i korištenju sredstava po Ugovoru o dodjeli potpore Tuzlanskom kantonu iz septembra 2021. godine.

Radi se o nepunih 39 miliona KM, osiguranih iz tranše Međunarodnog monetarnog fonda, koji se ovom odlukom usmjeravaju na glavni račun trezora Tuzlanskog kantona, saopćeno je nakon sjednice kantonalne vlade.

Od ovih sredstava za finansiranje programa socijalne zaštite planirano je nešto više od 27 miliona KM, za program Podrška razvoju kantona 3.680.000 KM, za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u okviru programa Ministarstva za boračka pitanja planirano je dva miliona KM, sufinansiranje nabavke opreme za JZU UKC Tuzla i JZU Opća bolnica dr. „Mustafa Beganović“ Gračanica planirano je 650.000 KM.

Za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola predviđeno je skoro milion KM, a za izgradnju Muzičke škole 600.000 KM. Kao podrška Međunarodnom aerodromu Tuzla planirano je 880.000 KM, 1,8 miliona za sanaciju lokalnih puteva u kantonu, dok je za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju planirano više od 1,2 miliona KM.

Vlada je danas prihvatila Izvještaj o izvršenim inspekcijskim pregledima i nađenom stanju i problemima utvrđenim u oblasti matičnih knjiga i matičnog registra na području Tuzlanskog kantona u 2021. godini, kao i Izvještaj o radu Kantonalnog štaba civilne zaštite za prošlu godinu.

Današnjim Zaključkom Vlada je od zatražila od Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i menadžmenta JU Univerziteta u Tuzli da u idejno rješenje razvoja U Univerziteta u Tuzli, kao jednu od prioritetnih aktivnosti, uvrsti i izgradnju olimpijskog bazena u okviru Kampusa.

Također, od Upravnog odbora JU Univerzitet u Tuzli je zatraženo da razmotri zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i donese odgovarajuću odluku o produženju ugovora o osiguravanju Kampusa Univerziteta u Tuzli i davanju na korištenje dijela objekta Kampusa za smještaj Jedinice za specijalnu podršku, kao i produženje notarski obrađenog ugovora o davanju na korištenje dijela Kampusa bez naknade za potrebe smještaja arhive na period od najmanje 10 godina.

Vlada je utvrdila i osnovice za obračun plaća, kao i visine naknade za ishranu uposlenicima u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave, javnim ustanovama i ustanovama kulture, kao i visinu naknada za ishranu za januar 2022. godine, saopćeno je između ostalog nakon sjednice Vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti