Hoće li Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pod kiriju

09.02.2022. 08:02 / Izvor: BHRT
MVP

Ministarstvo vanjskih poslova BiH uskoro bi i zvanično moglo postati podstanar u zgradi u kojoj funkcioniše, a na koju pravo vlasništva sada polažu Željeznice Federacije BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uskoro bi i zvanično moglo postati podstanar u zgradi u kojoj funkcioniše, a na koju pravo vlasništva sada polažu Željeznice Federacije Bosne i Hercegovne. U Ministarstvu muk o ovoj odluci, a državno Pravobranilaštvo čeka sudsku odluku poslije čega će razmatrati mogućnost zaštite imovinskih interesa BiH.

Prije više od mjesec Ministarstvo inostranih poslova BiH dobilo je informaciju da je zgrada u kojoj djeluje, sada u vlasništvu Željeznica Federacije BiH. Odluka je to Opštinskog suda u Sarajevu, potvrđeno nam je u Željeznicema Federacije BiH, koje su od Ministarstva inostranih poslova BiH zatražile da podnese zahtjev za zakup dijela zgrade u kojem rade. O tome u Ministarstvu danas ćute. Saznajemo da su tražili tumačenje Pravobranilaštva BiH.

"Pravobranilaštvo BiH će sačekati odgovor odnosno dostavu određene odluke koja je donsesena, pa će na osnovu toga odlučiti o onome što je neophodno poduzeti vezano za zaštitu imovine i imovinskih interesa države BiH.", kazao je Ismet Velić, zamjenik pravobranioca BiH

Stručnjak za imovinsko-pravne odnose Esad Hrvačić pojašnjava da nepostojanje Zakona o državnoj imovini u BiH nije prepreka za ovakve odluke.

"Postoje slučajevi gdje se pravo vlasništva upisuje u korist subjekata koji imaju upisano pravo vlansištva ili raspolaganja i korištenja i to je kada se grubo primjenjuje Zakon o stvarnim pravima. Postavlja se u pitanje da li je Zakon o stvarnim pravima u koliziji sa Zakonom o državnoj imovini, odnosno odlukama visokog predstavnika, odnosno odlukama ustavnih sudova. Zato treba, u ovom slučaju odluči Federacija BiH jer se radi o federalnom propisu.", naglasio je.

“U svakom slučaju radi se o imovini koja se vjerovatno u narednom periodu biti obuhvaćena Zakonom o denacionalizaciji i restituciji i biti vraćena ili na neki drugi način obeštećen izvorni vlasnik”, kazao je Muharem Cero, stručnjak za državnu imovinu.

Ko je i zašto dopustio da bez pravne borbe vlasništvo nad ovom zgradom bude upisano na Željeznice Federacije BiH, u državnom parlamentu ministarku Biseru Turković pitao je i poslanik Mijo Matanović. Odgovor još nije dobio.

"Bez prejudiciranja ishoda postupka pozivam nadležne službe na maksimalnu uključenost u predmetni proces raspolaganja državnom imovinom te žurno djelovanje u cilju zaštite interesa BiH.", istakao je Mijo Matanović, zastupnik u ZD PSBiH (HDZ BiH).

Zgrada oko koje se sada spore Ministarstvo inostranih poslova BiH i Željeznice Federacije, poznatija kao zgrada Zemaljske vlade II, na listi je nacionalnih spomenika BiH. To dovoljno govori o značaju ovog kulturnog dobra iz 1886. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti