Mađarske kompanije zainteresovane za istraživanja u oblasti vodoprivrede u TK

09.02.2022. 14:12 / Izvor: Akta.ba
Tuzla sastanak

Predstavnici mađarskih kompanija iskazali su interes za strateško istraživanje klimatskih promjena i investiranja u oblast vodoprivrede na području Tuzlanskog kantona.

Predstavnici mađarskih kompanija iskazali su interes za strateško istraživanje klimatskih promjena i investiranja u oblast vodoprivrede na području Tuzlanskog kantona na današnjem sastanku s delegacijom Vlade TK koju je predvodio premijer Kadrija Hodžić.

Navedeno je da bi cilj istraživanja bio otkrivanje novih metoda upravljanja poplavnim rizicima uzrokovanim klimatskim promjenama. Osim toga očekuje se da istraživanje ponudi i nova rješenja kada je u pitanju vodosnabdijevanje, a koja su usko povezana sa hidrogeološkim i geofizičkim istraživanjima, istraživanjima kvaliteta vode i potrebama zaštite vodnih resursa.

Cijeli projekt istraživanja finansirao bi Western Balkans Center Nonprofit Llc, kojeg je osnovala Vlade Mađarske.

Premijer Hodžić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović su izrazili zadovoljstvo iskazanim interesom, te kazali da su svi takvi projekti dobrodošli, imajući u vidu trendove i globalni nedostatak vode za piće.

"Prioritet Tuzlanskog kantona je sanacija zagađenja jezera Modrac i željeli bismo početi s projektovanjem čišćenja jezera. Tim aktivnostima bismo povećali zapreminu jezera, što bi, uz osiguranje većih količina vode za potrebe privrede i građanstva, znatno moglo utjecati i na prevenciju poplava", kazao je Hodžić, saopćeno je iz Vlade TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti