BiH uspostavlja jači nadzor nad proizvodima koji nisu u skladu sa standardima EU-a

11.02.2022. 09:23 / Izvor: Večernji List
Supermarket

Agencija za nadzor nad tržištem BiH u svom programu obećala je intenzivniji nadzor nad tržištem u BiH te proizvodima koji nisu u skladu sa standardima EU-a.

U razdoblju sveopćih poskupljenja koja su počela tijekom prošle, a nastavljaju se i ove godine, ali i sve brojnijih prijevara samih potrošača, Agencija za nadzor nad tržištem BiH u svom programu obećala je intenzivniji nadzor nad tržištem u BiH, piše Večernji list BiH.

Zdravlje potrošača

U svom planu i programu, koji je napravljen za 2022. godinu, iz spomenute agencije ističu kako se kroz Zakon o nadzoru nad tržištem u BiH uspostavlja nadzor sigurnosti neprehrambenih proizvoda stavljenih na tržište BiH i sustav nadzora nad tržištem u cilju osiguranja visoke razine zaštite zdravlja i sigurnosti ljudi, životinja, biljaka, imovine i okoliša. Glavne aktivnosti Agencije za 2022. godinu, kako ističu, definirane su kroz specifični cilj, program i četiri projekta.

Potrebno je osigurati sustavan, usklađen i djelotvoran sustav nadzora nad tržištem u BiH. Cilj ovog programa je osigurati da neprehrambeni proizvodi na tržištu BiH ne ugrožavaju život i zdravlje potrošača, poštenu tržišnu konkurenciju te slobodan protok roba. Projekti utvrđeni u okviru ovog programa su proaktivni i reaktivni nadzor nad tržištem, izgradnja stručnih i profesionalnih kapaciteta u oblasti nadzora nad tržištem, pružanje stručne pomoći potrošačima i poslovnim subjektima, informiranje javnosti.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH će tijekom ove godine provoditi aktivnosti proaktivnog nadzora koje se sastoje od administrativnih i vizualnih kontrola proizvoda i laboratorijskih ispitivanja uzoraka kako bi se utvrdilo jesu li ispunjeni sigurnosni zahtjevi za te proizvode. Također će se provoditi i reaktivni nadzor nad tržištem, a čine ga aktivnosti koje se ne mogu planirati i koje se pokreću na osnovi primljenih prigovora potrošača, informacija o nesigurnim proizvodima u EU i zemljama regije, informacija o dobrovoljnom povlačenju i povratu proizvoda od potrošača, informacija o ozljedama ili nesrećama nastalim uslijed uporabe proizvoda.

U skladu sa sporazumom

Sve navedene aktivnosti trebaju doprinijeti usvajanju dobre prakse u oblasti nadzora nad tržištem i sigurnosti proizvoda. Spomenimo da je BiH prije dvije godine, na preporuku Europske komisije, donijela Zakon o nadzoru nad tržištem BiH radi njegova usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije. To znači da su vlasti u BiH trebale, u skladu s ranije potpisanim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, ispuniti preuzetu obvezu kojom će se postići usklađenost s tehničkim propisima Zajednice i europskim postupcima standardizacije, mjeriteljstva, akreditacije i ocjenjivanja usklađenosti.

"Sve aktivnosti proaktivnog i reaktivnog nadzora Agencija će realizirati u suradnji s nadležnim inspekcijama entiteta i Distrikta Brčko BiH i poduzet će se odgovarajuće mjere u ovisnosti o vrsti neusklađenosti i razine rizika", stoji u godišnjem planu aktivnosti Agencije za nadzor nad tržištem BiH. Iz Agencije poručuju kako će nastaviti sudjelovati u radu europskih i drugih međunarodnih tijela. Nastavit će regionalnu suradnju s institucijama nadzora nad tržištem kroz razmjenu informacija o nesigurnim proizvodima i drugim pitanjima iz područja nadzora nad tržištem.

Osnovne odredbe ovog zakona odnose se na novi okvir za nadzor tržišta proizvoda kako bi se osiguralo da ti proizvodi ispunjavaju zahtjeve koji osiguravaju visoku razinu zaštite javnih interesa, kao što su zaštita zdravlja i sigurnost općenito, zaštita potrošača, okoliša… Spomenimo kako je Ured za reviziju pisao o problemu neusklađenosti domaćih standarda sa standardima EU-a.

Porazan je podatak po kojem najveći broj proizvođača, među kojima su većinom manje tvrtke "koje su uglavnom orijentirane na domaće tržište, ne odgovara višim standardima kvalitete proizvoda". Naime, veći tehnički zahtjevi u pravilu podrazumijevaju dodatna ulaganja u proizvodnju, troškove redizajna proizvoda, odnosno troškove povećanih kontrola kvalitete proizvoda. Određenim uvoznim kompanijama također ne odgovaraju viši standardi kvalitete jer proizvodi koje uvoze i plasiraju na tržište BiH ne zadovoljavaju standarde EU-a.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti