Kladanj čeka brzu cestu

15.02.2022. 10:01 / Izvor: BHRT
Karaula

Ova mala opština ima razvijenu privredu, a sve više pažnje poklanja i turističkim potencijalima.

Ova mala opština ima razvijenu privredu, a sve više pažnje poklanja i turističkim potencijalima.

Iako je za mnoge Kladanj prolazna stanica na putu od Tuzle prema Sarajevu, ovaj gradić s 11 tisuća stanovnika živi život punim plućima. U samom središtu grada nalazi se jedna od najvećih tvornica namještaja u Bosni i Hercegovini gdje je zaposleno 350 ljudi, a koji proizvode za europsko tržište i rade za poznate brendove.

"Proizvodi iz naše fabrike odlaze na tržište cijelog svijeta. Znači dio namještaja koji proizvodimo za IKEU ide direktno u Ameriku, Australije, Japana. To su jako zahtjevna tržišta, i kada takvo jedno tržište možete zadovoljiti onda ste vi sigurno stručnjak u svom poslu. Ja vjerujem da mi to jesmo i to pokazuju rezultat", kazala je Jasminka Hadžiabdić izvršna ravnateljica tvornice namještaja.

Samo nekoliko stotina metara dalje, još jedna tvornica. Konfekcije. Ovdje se proizvodi najkvalitetnija radna oprema, također za europsko tržište.

"Živio sam pet godina u Njemačkoj. Supruga i ja smo se vratili 1997 godine. Ono da budem neskroman, hvala Bogu uspjeli smo. Treba dosta truda treba dosta zalaganja, treba dosta ličnog odricanja. Ali zaista ima prostora, ima potencijala u ovoj našoj državi. Zašto mi ne bismo pokazali da ima potencijala, evo kao što je ova naša mala firmica", ističe Muhidin Mašić, tvornica prerade tekstila.

A upravo u Kladnju se nalazi jedino skijalište na području Tuzlanskog kantona i Posavine, na planini Konjuh koje postaje sve prepoznatljivije i atraktivnije među ljudima. A mnogo je i drugih turističkih potencijala.

"Bezbrojno mnogo razloga ima da se dođe, od prirodnih ljepota, četinarskih šuma, izvora pitke vode. Znamo svi za mušku vodu koja je poznata po svojoj ljekovitosti. Imamo ljekobilje, zatim kulturno historijskog naslijeđa koje nas prati, djevojačka pećina, skoro otkriveni rimski put do najsavremenijih avanturističkih i alpinističkih staza", pojasnila je Dragana Čaušević, ravnateljica Javnog poduzeća Karaula.

No, ono što ovdje ljude najviše boli jeste što dugo najavljivana izgradnja brze ceste Tuzla Sarajevo nikada nije zaživjela što Kladanj stavlja po strani svih razvojnih projekata. Načelnik Kladnja smatra da je zbog toga ovaj grad žrtva politike te apelira:

"Puno je obećanja, puno najava, ali stvarne aktivnosti nema na terenu. Apleujem na sve sudionike koji donose ovu odluku, pogotovo apelujem političke predstavnike s područja TK da ulože napore bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju. Da konačno magistralna cesta Tuzla - Sarajevo bude modernizirana i bude prije svega od koristi za građane, a i za privrednike", naglasio je načelnik Općine Kladanj.

No, Kladanj ima potencijal za još neke velike gospodarske projekte na čemu će se u budućnosti i raditi. Kako bi mladi ostajali, a ne odlazili.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti