Muslim Aid donira plastenike za 240 poljoprivrednih proizvođača

15.02.2022. 12:03 / Izvor: Akta.ba
plastenici

Muslim Aid Association će u saradnji sa donatorima i pratner Općinama/Gradovima u 2022. godini kroz programe sufinansiranja donirati 240 plastenika.

Muslim Aid Association će u saradnji sa donatorima i pratner općinama/gradovima u 2022. godini kroz programe sufinansiranja donirati 240 plastenika sa dodatnom opremom i sadnicama za poljoprivredne proizvođače širom Bosne i Hercegovine.

Edina Šehić-Saliji, direktorica Muslim Aid Association, istakla je da je svrha projekta osnažiti najranjivije kategorije stanovništva ali i proizvođače koji svoju proizvodnju žele proširiti kroz dodjelu start-up paketa i transferom znanja i vještina u oblasti plasteničke proizvodnje.

"Korisnici koji će biti izabrani putem Javnog poziva će dobiti uz sufinansiranje plastenik od 100m2 sa sistemom za navodnjavanje, mulch folijom i sadnicama, kako bi se potaknula njihova održivost i intenzivirala plastenička proizvodnja", pojasnila je Šehić-Saliji.

Projekat plasteničke proizvodnje u Općini Breza realizuje se po treći put, a načelnik Vedad Jusić je kazao da će hrana u budućnosti vjerovatno biti jedan od najskupljih resursa. 

muslim aid

"Sigurno ćemo se polahko početi vraćati domaćoj proizvodnji na našim njivama, avlijama i iz tog razloga je ovakav projekat uvijek dobrodošao. Na ovaj način ćemo našim građanima obezbjediti egzistenciju, ali i pružiti šansu mladim ljudima", istakao je Jusić.

Projekat plasteničke proizvodnje se realizuje u posljednjih 7 godina i do sada je realizovan u preko 70 općina/gradova u BiH. Start-up pakete je dobilo preko 2300 korisnika, a svoja znanja i vještine o plasteničkoj proizvodnji su dodatno usavršili kroz tematske edukacije. Jedan od proizvođača koji je učestvovao u projektu je i Kenan Sinanović iz Žepča. 

"Po struci sam inžinjer poljoprivrede i ovaj plastenik je za mene idealna prilika da svoje znanje apliciram u praksi. Projekat je idealna prilika da nama mladim porodicama omogući da imamo neke prihode od poljoprivredne proizvodnje", rekao je Sinanović.

Projekat "Ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plasteniku" realizuje se u sklopu Muslim Aidovog programa socio-ekonomskog osnaživanja, a biće realizovan u sljedećim Općinama/Gradovima: Novi Grad, Kozarska Dubica, Zavidovići, Ključ, Gornji Vakuf-Uskoplje, Šipovo, Čelinac, Vitez, Breza, Vogošća, Teslić, Novi Travnik, Tuzla.

Javni pozivi će biti objavljeni na web stranici Muslim Aid Association i na stranicama jedinica lokalne samouprave blagovremeno.

povrće plastenik

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti