Zaposleni u institucijama BiH piju čaj za 10.887,18 KM

16.02.2022. 13:53 / Izvor: Akta.ba
Čaj

Službenici dobro vode računa o svome zdravlju što pokazuje i nabavka Službe za zajedničke poslove institucija BiH koja je nabavila čajeva u vrijednosti 10.887,18 KM bez PDV-a.

Dok građani u BiH stežu kaiš zbog svakodnevnih poskupljenja političari nastavljaju da se goste. Izgleda da dobro vode računa o svome zdravlju što pokazuje i nabavka Službe za zajedničke poslove institucija BiH koja je nabavila čajeva u vrijednosti 10.887,18 KM bez PDV-a.

Prosječna plata u novembru je bila 1.022KM objavio je zavod za statistiku, a sindikalna potrošačka korpa duplo skuplja tačnije iznosi 2.265,67 KM. Sudeći prema ovim podacima građani će uskoro imati samo za čaj koji sami uzgoje.

No, za to vrijeme u institucijama BiH biraju najkvalitetnije čajeve. Kupili su između ostalog "Čaj brusnica" koji sadrži minimalno 30% ploda brusnice, "Čaj aronija" koji sadrži 20% plodova aronije, "Čaj šipka" od čak 75% ploda šipka i "Čaj od đumbira i limuna" koji sadrži 34% korijena đumbira.

Med od 15 grama

Dobro će i zasladiti ove čajeve medom koji je predviđeno da bude u pakovanju od 15 grama.

Najpovoljniji ponuđač koji je izabran za ovu nabavku je firma AERO-EXCLUSIVE d.o.o. Sarajevo. Firma koja se inače bavi proizvodnjom i prometom kancelarijskog, školskog i materijala  za domaćinstvo.

Travnička firma Pharmamed d.o.o koja je industrijski proizvođač herbalnih proizvoda nije dobila posao između ostalog zbog toga što je ponudila med od 12 grama, a ne 15 kako su to tražili iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Iz Udruženja građana Tender kažu da je na ovaj način ograničena mogućnost ponuđačima koji bi možda ponudili med u pakovanju od 18 grama po istoj cijeni.

"Ponuđači koji su učestvovali na ovome tenderu su trebali tražiti pojašnjenje na tendersku dokumentaciju. Trebali su pitati zašto je isključivo 15 grama, a ne možda 10,12 ili 18 grama. Nije fer da se tako ograničava ako na tržištu ima više približnih pakovanja", kazao je za Akta.ba, Miroslav Babić iz Udruženja građana "Tender".

Mogli su pojašnjava staviti najmanju gramažu od 20 grama pa da više ponuđača bude uključeno.

"Ponuđači se trebaju truditi da u periodu nakon što dignu dokumentaciju odmah reaguju i traže pojašnjenje. Kada se ovo pita mora se odrediti gornja ili donja granica. Ukoliko se ne dobije pojašnjenje onda se može uložiti žalba. Tada drugostepeni organ bude strožiji", dodao je.

Ako se uloži žalba troškovi su oko 500 KM, a proces može trajat i do nekoliko mjeseci.

"U takvim slučajevima sud gleda javni interes i bude naklonjen onome ko je imao nižu cijenu iako možda nije imao kvalitet ili nešto drugo", zaključio je Miroslav.

Čajevi nisu neobična nabavka, jer javne institucije svake godine nabavljaju uredski materijal, klime i još mnogo toga što im je potrebno za "normalno funcionisanje".

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti