Obrtnici podijeljeni: Nijedan zakon nije idealan, ali je ovaj povoljniji od prethodnog

17.02.2022. 10:46 / Izvor: Akta.ba
Obrtnici

Iz Obrtničke komore FBiH su rekli da niti jedan Zakon nije idealan, ali da je ovaj Zakon povoljniji za obrtnike od prethodnog.

Zakon o obrtima i srodnim djelatnosti stupio je na snagu 30.09.2021. godine, iako je sa sobom donio mnoge prednosti, iz Obrtničke komore FBiH smatraju da postoji analitička problematika koja se javlja pri implementaciji Zakona na terenu.

"Iz dosadašnje primjene Zakona možemo istaknuti da je potreba određivanja nadležnosti iz oblasti donošenja zakonskih odredbi po pitanjima obrta (neki kantoni/županije i općine pojedinačno primjenjuju kantonalne/županijske propise i zakonodavne odredbe koje su u suprotnosti s Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima (Sl. novine FBiH 75/21). Potrebno je decidno odrediti tko ima nadležnost i ovlasti nad donošenjem zakonskih normi po pitanju obrta u FBiH. Također, potrebno je definirati regulaciju različitih kantonalnih propisa o obrazovanju (posebice pri promjeni poslovnog sjedišta obrta)", pojasnili su za Aktu iz Obrtničke komore FBiH.


Obrtnici sa sezonskim djelatnostima

Oni su naglasili da je potreban i popis djelatnosti koje se mogu obavljati sezonski (Članak 9, stavak (3).

"Tu je i pitanje što s obrtnicima koji dobiju privremeno rješenje općine da ne rade ili da imaju sezonsko obavljanje djelatnosti koja je vezana za vremenski period (kakav status imaju, jer im trenutno u pojedinim kantonima/županijama ne dopuštaju da se prijave na Zavod za zapošljavanje i takvi obrtnici, a nerijetko i njihove obitelji ostaju bez zdravstvenog osiguranja iako u tom periodu ne mogu obavljati obrtničku djelatnost", rekli su.

Nadaju se da će se sa donošenjem pravilnika i ova pitanja riješiti povoljno za obrtnike i obrtničke djelatnosti.

obrtnici


Vanjskotrgovačko poslovanje za obrtnike

Novim Zakonom pored dosadašnjih zakonskih odredbi norminirano je i pitanje vanjskotrgovačkog poslovanja za obrtnike.

"Članom 11. stav (2) Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine u odjeljku B. kojim je propisano osnivanje obrta, u zahtjevu za osnivanje obrta je utvrđeno da fizičko lice ima mogućnost obavljati obrt i u vanjskotrgovinskom poslovanju, a što je dužno navestu u podnesenom zahtjevu. U članu 18. stav (3) kojim je propisana djelatnost obuhvaćena rješenjem je propisano da obrtnik može obavljati obrt u vanjskotrgovinskom poslovanju, u skladu sa propisima kojima se uređuje vanjskotrgovinska politika. Uprava za indirektno oporezivanje je propisala da vanjskotrgovinski promet mogu vršiti lica koja su registrovana za tu djelatnost kod nadležnog organa, a potom upisana u Jedinstveni registar obaveznika indirektnih poreza kod nadležne uprave", pojasnio je Izedin Kutović, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

obrtnici


Iz Obrtničke komore FBiH su rekli da niti jedan Zakon nije idealan, ali da je ovaj Zakon povoljniji za obrtnike od prethodnog.

"Skraćena je procedura i pojednostavljena registracija obrta, pri registraciji obrta se prikuplja manje papirologije, ograničeno je izvršenje nad imovinom obrtnika, predviđen je obrtni registar, predviđen je prestanak obrta po sili zakona, olakšano je otvaranje obrta kada je u pitanju stručna sprema. Samim time smo mišljenja da je Zakon povoljniji za obrtnike od predhodnog. Naravno niti jedan Zakon nije idealan i svako će prve analize koje radimo na terenu, a posebno nakon donošenja pravilnika od strane Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta, koji će decidnije odrediti pojedina pitanja moći konkretno i ciljano djelovati", kazali su, dodajući da se nadaju da će pravilnici uskoro biti doneseni i da će tada Zakon zaživjeti u punom smislu.

Nadaju se da će tada biti i riješeno pitanje "kupovine i prodaje obrta" jer po trenutnim odredbama Zakona obrtnici su u obavezi da prije prodaje obrta zaštite ime obrta, kao i žig, dok to nije bio slučaj u starom zakonu, kao i pitanje "pomoć članova domaćinstva", jer po novom Zakonu članovi domaćinstva mogu pomagati obrtniku samo uz njegovo prisustvo.

E.S.






 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti