Finaliziran projekat usklađivanja obrazovanja sa potrebama tržišta rada u Konjicu

18.02.2022. 08:18 / Izvor: Akta.ba
konjic

Finaliziran projekat "Unapređenje javno-privatnog dijaloga u cilju usklađivanja srednjeg stručnog obrazovanja sa potrebama lokalnog tržišta rada na području općine Konjic".

Finaliziran projekat "Unapređenje javno-privatnog dijaloga u cilju usklađivanja srednjeg stručnog obrazovanja sa potrebama lokalnog tržišta rada na području općine Konjic "

Jučer su na svečan način predstavljeni rezultati projekta "Unapređenje javno-privatnog dijaloga u cilju usklađivanja srednjeg stručnog obrazovanja sa potrebama lokalnog tržišta rada na području općine Konjic" u Srednoj stručnoj školi Konjic.

Riječ je o projektu Općine Konjic koji je implementiran posredstvom Agencije za ekonomski razvoj „Prvi korak“ Konjic u partnerstvu sa JU" Srednja škola Konjic" i Udruženjem poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic, a uz tehničku i finansijsku podršku Fondacije Helvetas Moja Budućnost.

"Stvaranje novih mogućnosti mladim ljudima za zaposlenje, ali i stvaranje radne snage koja je konkurentna na tržištu rada, dugoročni je cilj Općine Konjic i zadovoljstvo je konstatovati da smo uspješno realizovali jedan od prvih projekata kojim smo taj cilj postigli. Zahvaljujući podršci organizacije Helvetas u Srednjoj školi Konjic uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, otvorene su mogućnosti za obrazovanje za četiri nova zanimanja: vodoinstalater, zavarivač/varilac, CNC operater i galvanizer, zadovoljavajući na taj način dugoročne potrebe realnog sektora. Kroz pomenuto, ali i stipendiranje srednjoškolaca koji se obrazuju za deficitarna zanimanja postigli smo nešto novo, što nam dozvoljava da s ponosom kažemo da se u ovom gradu stvaraju veliki pomaci na polju stručnog obrazovanja, stvaraju nove vrijednosti i šanse za mlade, kao i za privredne subjekte koji imaju tendenciju širenja", kazao je ovom prilikom načelnik Općine Konjic Osman Ćatić.

konjic

"Svjesni smo bili na početku da treba povećati saradnju obrazovanja i privrede. Ovaj projekat je to i dokazao na pravi način, nudeći mladima u Bosni i Hercegovini perspektivu, u ovom slučaju danas u prelijepom Konjicu", naglasio je obraćajući se tokom završnice projekta Sven Dominiković, direktor Fondacije Helvetas Moja Budućnost.

"Naša namjera je da učenike osposobimo da nakon završene škole imaju kvalitetno upotrebljivo znanje, a to je jedino moguće ukoliko imamo jedan partnerski odnos sa privredom da učenici pored radionica, dio praktične nastave obavljaju u privrednim preduzećima", kazala je Enisa Karkelja, direktorica Srednje škole Konjic, izražavajući zadovoljstvo zbog uspješno realizovanog projekta i kvalitetne i moderne opreme, mašina i alata, koje je škola kroz ove aktivnosti dobila.

Ajla Greda direktorica Agencije "Prvi korak" zahvalila se ovom prilikom svim učesnicima u projektu, sa posebnim akcentom na poslodavce i privrednike iz Konjica, koji su uz podršku u nabavci opreme, značajno pomogli u organizovanju Sajma karijernog informisanja za učenike osnovnih škola, koji će uskoro birati škole za svoja buduća zanimanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti