Mostar Parking: Cijena parkinga za građane Mostara najjeftinija u regiji

19.02.2022. 08:16 / Izvor: Akta.ba
Mostar parking

Foto: Fena

Cijena parkinga za građane Mostara je najjeftinija u regiji, i to za one građane koji se odluče kupiti mjesečnu ili godišnju kartu, poručuju iz Mostar Parkinga.

Nova uprava Mostar Parkinga u tri mjeseca uspjela je konsolidirati društvo na način da je donesena nova Odluka, isplaćena plaće radnicima, deblokiran račun, postignuti sporazumi sa svim radnicima društva o obročnoj isplati duga, parking prostori su se počeli uređivati, a uvedeni su i nove mogućnosti naplate, istaknuto je iz JP Mostar Parking.

Kako su naveli, postavljeni su svi preduvjeti za uvođenja reda u mirujućem prometu i normalno poslovanje društva, i to sve po najnižoj cijeni parkinga za građane u cijeloj regiji.

Iz Mostar Parkinga ističu kako pojedinci opstruiraju uvođenje reda u mirujućem prometu radi sitnih političkih poena.

"Pozivamo ih da izvrše provjeru podataka koje smo iznijeli i cijena parkinga u regiji. Besplatno uređenje javnih površina predviđenih za parkiranje nije moguće. Nigdje i ne postoji. Postoje uprave poduzeća koja uz podršku gradonačelnika nastoje dovesti u red jedan segment prometa u društvu. To nije moguće bez podrške MUP-a, a ni građana. Stoga, molimo građane da ne nasjedaju na sitne provokacije pojedinaca radi skupljanja jeftinih poena. Odluka je donesena prije nepuna dva mjeseca, a naplata krenula prije 10 dana. Sve primjedbe ćemo uzeti u obzir i razmotriti, te ćemo protekom vremena izvršiti i eventualne izmjene odluke, a sve s ciljem uređenja parkinga, kako otvorenih, tako i zatvorenih, kao i kvartovskih s ciljem zadržavanja najjeftinijeg parkinga u regiji", stoji u priopćenju.

Postojeća odluka je, kako navode, znatno povoljnija za građane u odnosu na raniju, na primjer, ukinute su kandže i premještanje vozila, a II. zona je znatno proširena.

"Mostar parking ne izdaje dnevne parking karte/prekršajne naloge zbog prekoračenja vremena parkiranja u zonama (max 2 sata Zona I ili max 4h sata Zona II) i nijedna takva kazna nije izdana. Mostar parking izdaje dnevne parking karte korisnicima koji nemaju povlaštenu parking kartu ili nakon svojeg parkiranja u roku od 10 minuta ne kupe satnu ili dnevnu parking kartu, a to mogu učiniti na više načina što je objašnjeno na službenoj web stranici", istakli su.

Zone I. i II. su, kako navode, uvedene na temelju objektivnih kriterija, i to ponajprije uzimajući u obzir prometne gužve u gradu i broj raspoloživih mjesta.

"Usporedbom cijena parkinga u regiji vidljivo da je cijena parkinga za građane Mostara znatno jeftinija nego u ostalim gradovima u regiji, na primjer Banja Luka, Trebinje, Sarajevo, Makarska, Split i drugi.

Cijenu godišnje karte građane Mostara na svim otvorenim parkiralištima u Mostaru košta 225 KM, dok je cijena za isto u Banjoj Luci 1.000 KM, Sarajevo 600 KM. U Mostaru je najjeftiniji parking za građane koji se odluče kupiti godišnju kartu za I. ili II. zonu", navodi se u priopćenju.

Cijena mjesečne karte za građane Mostara je 25 KM. I u ovoj kategoriji je, kako navode, Mostar najjeftiniji iz razloga jer za ovu cijenu građani Mostara mogu parkirati u cijelom gradu, dok građani Banjaluke i Trebinja imaju mjesečne karte koje se plaćaju 15, odnosno 10 KM mjesečno, no ove karte vrijede samo za kvart u kojemu imaju prebivalište.

"Cijena parkinga za građane Mostara je najjeftinija u regiji, i to za one građane koji se odluče kupiti mjesečnu ili godišnju kartu. Građanima koji imaju pravo kupit kartu samo u II. zoni omogućeno je parkiranje na 85 posto javnih površina u gradu predviđenih za parkiranje", poručuju iz Mostar Parkinga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti