Počeo odvoz otpada iz Brčkog na regionalnu deponiju u Zvorniku

21.02.2022. 13:44 / Izvor: SRNA
regionalna deponija

Sa pretovarne stanice na gradskoj deponiji u Brčkom danas su odvezene prve količine smeća na regionalnu deponiju u Zvorniku.

Sa pretovarne stanice na gradskoj deponiji u Brčkom danas su odvezene prve količine smeća na regionalnu deponiju u Zvorniku.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, koji je danas obišao pretovarnu stanicu, podsjetio je da se na realizaciji ovog ugovora radilo tri godine, te da je ovo veoma važan projekat za Distrikt jer će riješiti problem deponije na području grada.

Milić je napomenuo da su zbog gradske deponije najviše ugroženi stanovnici obližnjih naselja, posebno Ilićke i Donjeg Brezika.

On je naveo da je bilo prijedloga da se sačeka sa odvozom smeća dok se ne izgradi centar za upravljanje čvrstim otpadom na lokaciji Kladje, ali da građani ne mogu toliko da čekaju zbog čega je dogovoreno prelazno rješenje, odnosno odvoz smeća na regionalnu deponiju.

"Ovo je već početak realizacije ovog ugovora. Nakon što smeće sa gradske deponije bude upućeno na regionalnu deponiju krenuće se i u sanaciju gradske deponije, a uporedo i sa radovima na izgradnji centra za upravljanje čvrstim otpadom na lokaciji Kladje", rekao je Milić novinarima.

Šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta Majazudin Vehabović rekao je da je realizacija ovog projekta do sada koštala oko 570.000 KM i da bi do kraja mandata ovog saziva Vlade i Skupštine distrikta trebao biti izgrađen i centar za upravljanje čvrstim otpadom.

Direktor Javnog preduzeća "Komunalno Brčko" Kemal Atić rekao je da se dnevno na gradsku deponiju doveze između 70 i 90 tona smeća, a da je za potrebe odvoza na regionalnu deponiju nabavljen jedan kamion i dvije prikolice sa presom, te da će, ukoliko bude bilo potrebe, biti nabavljeno još vozila.

Predsjednik Mjesne zajednice Ilićka Damjan Dundžić rekao je da će sanacija postojeće gradske deponije i izgradnja centra za upravljanje čvrstim otpadom imati nemjerljiv uticaj na kvalitet života mještana ovog i drugih naselja u blizini gradske deponije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti