Pčelari FBiH traže pomoć zajednice kako bi zaštitili i afirmisali domaću proizvodnju

24.02.2022. 08:30 / Izvor: Fena
pčelari

Također, jedan od problema Deljo vidi u nedovoljnoj i lošoj edukaciji i zaštiti domaće proizvodnje.

Savez pčelara Federacije Bosne i Hercegovine i Privredna komora FBiH u Sarajevu su ogranizirali okrugli sto  o temi "Naš egzotični med, istina ili zabluda", a tom prilikom je istaknuto da je pčelarima neophodna pomoć zajednice kako bi zaštitili i afirmisali domaću proizvodnju.

Cilj okruglog stola je otklanjanje dijela problema koji su danas prisutni u pčelarstvu, a tiču se uzgoja i  zaštite pčela, podsticajne politike, prerade i prodaje meda, pčelinjih proizvoda i preperata proizvedenih na bazi meda, odnosno pokušaj stavljanja pčelarstva u sferu interesovanja i pozicioniranja koje mu pripada. 

Prema riječima predsjednika Saveza pčelara FBiH Rehada Delje, nedostatak zakonske regulative jedan je od većih problema sa kojima se suočavaju pčelari iz Federacije BiH, a pravilnik koji reguliše ovu oblast ima dosta nedostataka.

Također, jedan od problema Deljo vidi u nedovoljnoj i lošoj edukaciji i zaštiti domaće proizvodnje. 

"Neophodno je donošenje novog pravilnika o ocjenjivanju kvaliteta meda jer je to najbolji način da se zaštitimo od patvorenog meda koji se pojavljuje na tržištu. Mi trenutno imamo oko 182 hiljade registrovanih pčelara, a realno u Federaciji ima oko 350 hiljada pčelara. Godišnja proizvodnja meda je otprilike hiljadu do dvije tona, a toliko i uvezemo, što znači da ima prostora da se ulaže i razvija ova oblast, ukoliko se omoguće pčelarima bolji uslovi", kazao Deljo.

Navodi da su pčelari  spremni da se bore u fer utakmici, ali traži pomoć zajednice kroz zakonske i poticajne politike, kako bi zaštitili  i afirmisali domaću proizvodnju.

"U pošloj godini pčelari u FBiH su ostvarili podsticajna sredstva u​ iznosu 900.000 KM, međutim, realno nama treba da pripada oko 2-2,5 miliona KM", smatra Deljo. 

Poboljšanje situacije u pčelarstvu u Federaciji BiH predsjednik Saveza pčelara, osim donošenja novog pravilnika, vidi u povećanju poticajne politike, stvaranju boljih uslova na tržištu, kao i radu na svijesti domaćih potrošača.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti