Usvojena Metodologija za utvrđivanje najniže osnovne cijene vodnih usluga

25.02.2022. 08:05 / Izvor: Akta.ba
vodne usluge

Vlada FBiH usvojila Metodologiju za utvrđivanje najniže osnovne cijene vodnih usluga.

Vlada Federacije BiH, nakon što je na prošlosedmičnoj sjednici usvojila Program za unapređenje vodnih usluga u FBiH, jučer je na sjednici održanoj u Sarajevu donijela Odluku o usvajanju Metodologije utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga u FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

"U cilju otklanjanja brojnih i već dugo prisutnih nedostataka u pružanju usluga vodosnabdijevanja, kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda u jedinicama lokalne samouprave u FBiH, hitno je potrebno, pored osiguranja sredstava za ulaganje u izgradnju i obnovu vodno-komunalne infrastrukture, donijeti regulativu za uvođenje cijena vodnih usluga koje će pokrivati stvarne troškove javnih komunalnih preduzeća", navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, utvrđeno je da su cijene vodnih usluga neadekvatne te se ističe potreba uspostave pravnog i regulatornog okvira za održive vodne usluge na nivou FBiH prije pokretanja novih investicionih mjera, da bi se izbjegle situacije u kojima se investicije u vodnu infrastrukturu poslije izgradnje ne koriste zbog nedostatka sredstava i kapaciteta za njihovo adekvatno održavanje.

Iz resornog ministarstva ističu da reforma sektora voda zahtijeva usklađen regulatorni i funkcionalan institucionalni okvir putem reorganizacije postojećih ili uspostave novih struktura, kao i kontrolisane finansijske tokove.

"Obzirom na kompleksnost procesa predstojeće reforme, nadležna ministarstva za oblast vodoprivrede kao i druge nadležne institucije, u skladu sa svojim nadležnostima, učestvuju u ovoj reformi. U provedenom procesu konsultacija utvrđeno je da je Metodologija kao preporučeni dokument prihvatljivija, kako bi je kantoni i jedinice lokalne samouprave u skladu sa svojim nadležnostima jednostavnije mogle uskladiti, prihvatiti i  primijeniti u praksi", navodi se.

U saopćenju se podsjeća da je to zaključak sastanka predstavnika međunarodnih razvojnih partnera (DEU u BiH, Svjetske banke, UNDP, Ambasade Švedske i Švicarske) sa predstavnicima Vlade FBiH i resornim ministarstvima za pokretanje unapređenja vodno-komunalnog sektora i modernizacijom komunalnih preduzeća, te ekonomskom reformom vodnih tarifa.

"U suprotnom kreditna i grant sredstva međunarodnih razvojnih partnera za kapitalne infrastrukturne projekte u sektoru vodno-komunalnih usluga će biti obustavljena, a ovaj sektor će zaostajati na putu EU integracija, uz daljnje pogoršanje stanja", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti