Lasta
OTVORI GALERIJU

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Simbol prošlog vremena: Tradicija prožeta modernim vratila stari Lastin sjaj

Zahvaljujući Petru Ćorluki, vlasniku grudske Violete, koji je kupio čapljinsku Lastu i modernizirao je tradicija se nastavlja.

25.02.2022. 11:12 / Izvor: Akta.ba

Lasta sinonim jednom starog vremena i posebnog ukusa jedinstvenih keksa i onog najprepoznatljivijeg Linđo keksa. Ovaj popularni keks u prošlom stoljeću jeo se uz kafu i nosio u goste.

Nerijetko je znao okružiti čitavu mahalu prenoseći se iz "ruke u ruku", a na kraju se vrati onoj osobi od koje je krenuo. Bilo je to jedno lijepo vrijeme, sjećaju se starije generacije. Nije bio veliki izbor slatkiša kao što je danas, zato su ovi domaći keksi bili tako popularni i prepoznatljivi. 

Zahvaljujući Petru Ćorluki, vlasniku grudske Violete, koji je kupio čapljinsku Lastu i otvorio modernu tvornicu tradicija će biti nastavljena.

"Lasta je našim roditeljima, bakama, djedovima stvarno sinonim na djetinjstvo i mladost kojih se sjećaju sa smiješkom na licu. Nama, mlađim generacijama, je drago da nešto što je bilo dobro i vrijedno u prošlosti prihvatimo, unaprijedimo i prenesemo dalje. Stoga smo sve ono dobro što Lasta brend i proizvodi nose sa sobom prenijeli i u nove proizvode.Tradicionalne recepture, svježi sastojci, prepoznatljivi okusi i arome proizvedeni novim, najmodernijim tehnološkim procesima koji su danas standard u svijetu proizvodnje hrane odlika su novih Lasta keksa. Na ovaj način tradicija je prožeta modernima, a sve u cilju vraćanja starog sjaja Lasta proizvodima", kazala je za Akta.ba Ivana Brdar iz tvornice Lasta.

Isti ukus napravljen savremenim tehnologija  

Uskoro će se Lastini keksi naći na policama trgovina. Prepoznatljivi ukus i tekstura keksa ostaju isti jedina razlika je što su sada napravljeni uz najsavremenije uređaje.

"U prvoj fazi lansiranja na policama će se pronaći štrudla smokva, novi proizvod u toj kategoriji štrudla čokolada, Linđo keks i čajni kolutići. Nakon toga će uslijediti napolitanke i krem štapići. Što se sastava tiče ostat će Lastin prepoznatljivi okus i tekstura, a stvar koja su se izmijenila je nova tehnologija koja jamči standardizaciju kvalitete, kao i kontrolirani izvori sirovina od najpoznatijih dobavljača prehrambene industrije. Pakiranje je unaprijeđeno i bazirano na papiru kako bi bilo razgradljivije i prirodnije", pojašnjava Ivana.

Novi Lastini proizvoda će uslijediti ovisno o kretanjima na tržištu, željama potrošača te odazivu na osnovni asortiman.

"Osluškujući potrošača stvaramo strategiju", naglašavaju iz Laste.

Miris keksa oživio Čapljnu

Čapljinci, a posebno stari zaposlenici Laste, gledaju s oduševljenjem na pokretanje Laste. Lasta je značila život za njih i za njihov kraj.  

"Kad se krenulo sa probnim proizvodnjama i kad se počeo širiti miris keksa Čapljinom, cijela zajednica je ponovno oživjela i sve je zanimalo kad će proizvodi stići na police trgovina. Bude se stare uspomene, a nove generacije stvaraju nove", kazala je Brdar.

U Lasti su ostali i staru uposlenici pred kojima je bio zadatak da sa starih tehnologija pređu na nove. Nije im to bio previše težak zadata, jer su se educirali i pohađali obuke.

"Čovjek i tehnologijje jedno s drugim u današnje vrijeme izvrsno funkcioniraju. Sposobnosti, znanja i iskustvo naših zaposlenika nisu slučajnost. Kako su se razvijali proizvodi i tehnologija tako su se i zaposlenici paralelno tome educirali. Pohađali su obuke kod proizvođača strojeva u Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj sudjelovali u instalaciji cijelog proizvodnog pogona i u testnoj proizvodnji, a sve kako bi bili spremni za proizvodnju koja je krenula početkom 2022", priča Ivana.

Nema problema za nabavki sirovina u Lasti jer je ona sada dio grupacije Violeta, koja ima razvijene poslovne odnose od Amerike do Japana. Prilagodili su se regulativama u prehrambenoj industriji i kvalitet digli na najveći nivo, a onda su pitali potrošače za mišljenje.

Potrošači su u Lasti dio standardnog procesa razvoja proizvoda. Sve proizvode su probali, ocjenjivali i davali komentare, a tehnolozi su na osnovu tih podataka radili izmjene i unaprijeđivali proizvode.

"Sve dok proizvod nije dobio najveću ocjenu od strane potrošača proces razvoja nije završavao. Nakon što su napravljeni prvi uzorci na proizvodnoj liniji potrošači su ih ponovno probali i ocijenili. Rezultati testova korištenja su na razini "izvrsno" stoga smo jako uzbuđeni da ih i šire tržište proba. Sigurni smo da će se oduševiti", poručuje Brdar.

Polovinom februara je krenula distribucija Lasta keksa iz skladišta prema kupcima i taj proces traje oko 2-3 sedmice. To znači da ćemo uskoro moći nastaviti tradiciju i nosite Lastine štrudle i Linđo u goste. Ove godine ipak jedna Lasta čini proljeće!

E.O.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

#Lasta

#Čapljina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti