Ministarstvo privrede SBK dodjeljuje koncesije za istraživanje i eksploataciju dolomita

28.02.2022. 09:39 / Izvor: Akta.ba
Bugojno

Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona je objavilo JAVNI POZIV za prikupljanje ponuda radi dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju tehničkog građevinskog kamena dolomita.

Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona je objavilo JAVNI POZIV za prikupljanje ponuda radi dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju tehničkog građevinskog kamena dolomita na lokalitetu "Bukovački potok" općina Bugojno.

Predmet koncesije je istraživanje i eksploatacija tehničkog građevinskog kamena dolomita na lokalitetu "Bukovački potok" općina Bugojno, a koncesija se dodjeljuje za period od 30 godina, od dana potpisivanja ugovora o koncesiji.

Eksploatacije obuhvata širi lokalitet Bukovačkog potoka, a jednokratna naknada za koncesiju istražnog prostora je najmanje 200 KM/ha

Pravo učešća na javnom pozivu imaju pravne osobe osnovane u skladu s posebnim zakonima Federacije BiH, registrovane za obavljanje djelatnosti koja je predmet javnog poziva i imaju odgovarajuća stručna lica i opremu.

Koncesionar dužan zaštiti pitku vodu i privatnu imovinu

Koncesionar se obavezuje da će obavljati geološka istraživanja i eksploataciju u skladu sa odredbama važećih propisa istraživanju i eksploataciji mineralnih sirovina te riješiti imovinsko pravne odnose prije ulaska u posjed.

Dužan je zaštiti izvorišta pitke vode i svih vodoprivrednih objekata tj. zabranjeno je vršenja bilo kakvih radova u blizini izvorišta pitke vode.

Također, obavezan je za zaštitu života i privatne imovine od odrona kamena prilikom vršenja radova. 

Koncesija se dodjeljuje prema sistemu B.O.T. (Build, Operate, Transfer - izgradi, upravljaj, prenesi) tako da će koncesionar, nakon proteka vremena na koje je dodijeljena koncesija, prenijeti izgrađene objekte, postrojenja i pripadajuću dokumentaciju na Srednjobosanski kanton. .

Naknada za sudjelovanje u javnom pozivu je 3.000,00 KM bez prava povrata.

Rok za podnošenje ponuda je 30 (trideset) dana od dana objavljivanja javnog poziva.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti