Tegeltija u Londonu na Petom investicionom samitu EBRD-a za zapadni Balkan

28.02.2022. 14:14 / Izvor: Akta.ba
Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija učestvuje danas na Petom investicionom samitu za zemlje zapadnog Balkana.

Predsjedavajući  Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija učestvuje danas na Petom investicionom samitu za zemlje zapadnog Balkana, koji se održava u Londonu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Cilj samita je da se ukaže na potencijalne investicije i poslovne prilike u regionu zapadnog Balkana, kao i da se promovišu regionalni i prekogranični projekti.

Predsjedavajućeg Tegeltiju je jutros na otvaranju samita dočekala predsjednica EBRD-a Odil Reno Baso i on se tom prilikom upisao u Knjigu posjetilaca EBRD-a.

Tegeltija navodi da u ovom trenutku EBRD ima aktivni portfelj u BiH od 1,3 milona eura, od čega su 80 posto projekti iz oblasti infrastrukture, 13 posto  projekti iz oblasti finansijskog sektora, a sedam posto su tzv. preostali projekti.

"U ovom trenutku se pregovara o 14 projektata sa EBRD-om, a vrijednost tih projektata je preko 560 miliona eura. Od tih projekata osam je vezano za grant sredstava, a šest za kredite. Preko 20 posto od tih ukupno 560 miliona eura odnose se na grant sredstva. Za nas su  prioriteti veliki projekti iz oblasti infrastrukture, a to je završetak svih dionica koridora Vc, izgradnja željezničke infrastrukture, pogotovo dionice od Doboja do Tuzle i od Tuzle do Zvornika, zatim projekti iz oblasti digitalizacije na kojim smo do sada jako malo uradili", kazao je Tegeltija.  

Najavio je da će se nastaviti projekti koji su vezani za komunalnu infrastrukturu, tzv. projekt zelenih gradova i sve ono što bude u interesu javnih preduzeća, općina i vlada FBiH i RS.         

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti