Tuzla dvije godine bez željezničkog putničkog saobraćaja

02.03.2022. 13:56 / Izvor: BHRT
željeznički saobraćaj

Putnički željeznički promet u Tuzlanskom kantonu ne postoji već više od dvije godine, teretni funkcionira koristeći se lošom infrastrukturom.

Putnički željeznički promet u Tuzlanskom kantonu ne postoji već više od dvije godine, teretni funkcionira koristeći se lošom infrastrukturom. Na ovakvo stanje upozoravaju i rješenje problema traže i građani i gospodarstvenici i kantonalna vlast. Unatoč tome, ni Željeznice Federacije BiH, ni Željeznice Republike Srpske ne pokazuju interes za angažiranje.

Prije dvanaest godina su Željeznice Federacije BiH, a prije dvije godine Željeznice Republike Srpske ukinule i posljednje linije putničkih vozova sa ove stanice. Više puta su im se sa molbom za povratak linija obraćali iz Udruženja "Prijatelji željeznice" Tuzla. Ukazuju na važnost ove vrste saobraćaja.

"Bitno zbog ekologije, dakle manje izduvnih gasova. Važno je zbog rasterećenja drumskog saobraćaja, dakle smanjuju se gužve u saobraćaju, pogotovo u gradovima", rekao je Semir Hadžimusić, Udruga "Prijatelji željeznice Tuzla". 
 
Sa zahtjevom za vraćanje željezničkog putničkog saobraćaja u Tuzlu, iz ovog udruženja su se obratili poslanicima u kantonalnoj skupštini i zastupnicima u federalnom parlamentu.
 
 "Mi smo htjeli i predložili i nakon toga je Skupština Tuzlanskog kantona usvojila tu inicijativu da se pokrene taj pilot projekat Tuzla-Lukavac, a na federalnom nivou gospođa Mila da se to produži prema Doboju, jer je Doboj glavno čvorište", kazala je Amra Nadarević-Vodeničarević, zastupnik Naše stranke u Skupštini TK. 
  
Zainteresovanost za rješavanje problema putničkog željezničkog  saobraćaja u Tuzli pokazali su i u kantonalnoj vladi.
 

"U Budžetu Tuzlanskog kantona predvidjeli sto hiljada konvertibilnih maraka sa ciljem subvencioniranja željezničkog putničkog prevoza i uputili smo jedan dopis federalnim željeznicama. Očekujemo vrlo brzo jedan sastanak kako bi realizovali ovu svoju namjeru da ponovo na Tuzlanskom kantonu imamo putnički željeznički saobraćaj", pojasnio je Hamza Bešić, ministar trgovine turizma i saobraćaja u Vladi TK. 
  
Problem na koji se također ukazuje kada je u pitanju željeznički saobraćaj u Tuzlanskom kantonu je njegova modernizacija. Jedino ovaj kraj Bosne i Hercegovine nema elektrificiran niti jedan metar pruge.
 
"Ako uzmemo podatke da je za devet mjeseci prošle godine da je 6 miliona tereta prevezeno u Federaciji, a ako uzmemo činjenicu da je Tuzlanski kanton najveći korisnik usluga željeznice, privredu Tuzlanskog kantona, onda to govori koliko je bitan taj teretni saobraćaj Tuzlanskog kantona", naglasio je Nedret Kikanovuć, ravnatelj Kantonalne gospodarske komore Tuzla. 
 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti