Formirana komisija za izradu odluke o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje"

04.03.2022. 07:41 / Izvor: Akta.ba
sarajevsko polje

Vlada KS donijela je rješenje o formiranju Stručne komisije za izradu nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje"-

Na inicijativu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, na jučerašnjoj redovnoj sjednici Vlada KS donijela je rješenje o formiranju Stručne komisije za izradu nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje".

Novoimenovana Komisija, shodno Rješenju, ima obavezu nastaviti niz aktivnosti koje je u prethodnom periodu provodila Komisija formirana rješenjem Vlade KS od marta 2017. godine što, između ostalog, podrazumijeva izradu nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje", kao i analizu i ocjenu ranije izrađenog Elaborata o zaštiti izvorišta, koji je izradio Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Nakon detaljne analize ovog elaborata Komisija treba ocijeniti da li se na osnovu njega može donijeti odluka o zaštiti izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju.

"Obzirom da u prethodnom periodu nije došlo do usaglašavanja granica zone sanitarne zaštite, s ciljem ubrzanja procedura kod donošenja ove odluke koju smatramo jednom od najbitnijih aktivnosti u Ministarstvu privrede, prije svega zbog zaštite zdravlja naših građana, Skupština KS je donijela Zakon o izmjeni Zakona o vodama KS kojim se mijenja član 43. Zakona o vodama Kantona Sarajevo, a koji se odnosi na donošenje privremene odluke o zaštiti izvorišta vode od značaja za buduće snabdijevanje vodom za piće, korištenje izvora mineralne, termalne ili podzemne vode na području Kantona Sarajevo", naveo je ministar privrede Adnan Delić.

Kako je istakao ministar za donošenje privremene odluke o zaštiti izvorišta "Sarajevsko polje" neophodno je utvrditi usklađenost pripremljenog Elaborata s propisima, standardima i pravilima struke, kao i da li se na osnovu njega može donijeti privremena odluka o zaštiti izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju.

"Ukoliko se ustanovi da Elaborat ima bilo kakve nepravilnosti koje je neophodno doraditi ili otkloniti prije donošenja ove odluke, Komisija je obavezna izvijestiti Vladu KS koje su to nepravilnosti, kao i aktivnosti i vremenski okvir u kojem ih treba uraditi kako bi se mogla donijeti privremena odluka", pojasnio je ministar.

Dodao je i da je Ministarstvo privrede KS donošenje privremene odluke o zaštiti izvorišta "Sarajevsko polje" ocijenilo prioritetnom aktivnošću u Programu rada za 2022. godinu, te da se Komisija ovim rješenjem obavezuje da poštuje predviđene rokove i shodno principima i standardima struke pripremi nacrt ove odluke.

Komisiju čine predstavnici akademske zajednice iz oblasti struke, te predstavnici državnih institucija i javnih preduzeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti