MUP KS uspostavlja novi sistem videonadzora na području Kantona Sarajevo

04.03.2022. 14:19 / Izvor: Akta.ba
Video nadzor

Vlada KS dala je jučer saglasnost za projekt izgradnje novog sistema videonadzora na području Kantona Sarajevo.

Vlada KS dala je jučer saglasnost za projekt izgradnje novog sistema videonadzora na području Kantona Sarajevo, radi unapređenja sigurnosti i efikasnijeg provođenja aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Imenovana radna grupa, u čijem sastavu je stručno osoblje MUP-a KS, kao i vanjski eksperti u oblasti telekomunikacija i sigurnosti, utvrdit će lokacije koje će biti pokrivene videonadzorom, potrebnu infrastrukturu i uređaje, kao i način prenosa signala do nadzornih centara, te opreme za nadzorne centre uključujući i softvere za videonazor i nadzor mreže, planirane buduće dogradnje sistema i ostale potrebne zadatke .

"Obaveza radne grupe je da to uradi u što kraćem roku, a najdalje za 90 dana, kao i da pripremi procjenu ukupnih troškova. Projektna i tehnička specifikacija koju će predložiti bit će osnova za raspisivanje javne nabavke i realizaciju projekta", najavio je ovim povodom ministar unutrašnjih poslova Admir Katica.

Istakao je da je ovo odličan kriminalistički alat za bolju kontrolu i prevenciju, kao i utvrđivanje različitih oblika kriminaliteta.

Ministar je podsjetio i da je uspostava novog sistema videonadzora predviđena Akcionim planom za prevenciju i suzbijanje krađa motornih vozila u Kantonu Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti