Gradačac je jedan od privredno najrazvijenijih gradova u BiH, ali mladi ipak odlaze

07.03.2022. 07:38 / Izvor: BHRT
Gradačac

Gradačac je jedan od privredno najrazvijenijih gradova u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, obiluje kulturno-historijskim naslijeđem.

Gradačac je jedan od privredno najrazvijenijih gradova u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, obiluje kulturno-historijskim naslijeđem. Pitanje je zašto i ovaj grad napuštaju mladi ljudi? 

 Grad na koji svi gledaju kao na gospodarsko blago. Tome u prilog ide i činjenica da su prošle godine privrednici u zemlje Zapadne Europe izvezli proizvoda u vrijednosti pola milijarde maraka. Mnogi Gradačac danas zovu industrijskom zonom milijeka. S razlogom, jer upravo u Gradačcu se nalazi jedna od tvornica odakle se mliječni proizvodi plasiraju diljem Europe.

"Mlijeko koje dobivamo u ovu tvornicu je mlijeko 95 posto iz Bosne i Hercegovine, iz svih njenih dijelova. Otkupljujemo ga od 1 500 kooperanata. I vrlo bitno je napomenuti, da od ukupne prerade, više od 50 posto završava u izvozu ugravnom u zemljama CEFTA-e", rekao je Senad Džombić, Tvornica mlijeka Inmer, Gradačac. 

Grad je ovo poželjan za življenje, ali mladi ipak traže priliku izvan granica

"Ja sam završio školu za automehaničara, radim u Livnici. Tu je najbolja plaća, ali ne planiram ovdje biti. Pošto su mi tamo otac, mati i brat. Tako da ću i ja vjerovatno. Bolje je sve tamo, zdravstvo prvo. Kod nas se moraš slomit da nešto izvadiš. Tamo je sve jednostavno. Ovdje me najviše privlači sloboda", rekao je Hazim. 

U Gradačcu je život odvojen od dnevno-političkih zbivanja. To smatraju svojom prednošću, jer su tako uspjeli stvoriti razvoj industrijskih zona, infrastrukture, komunalnih pitanja. Žale što ih u budućnosti zaobilazi izgradnja cestovne infrastrukture. No, i inače više instance vlasti zanemaruju Gradačac.

"Saobraćajna infrastruktura mora pratiti privredne potrebe i mi imamo velike primjedbe na trenutnu trasu koja je predviđena, a koja treba da poveže gradove Brčko, Orašje i Tuzlu i koja ne prolazi pored niti blizu prostora grada Gradačac. Najbliža tačka je udaljena 25 do 30 kilometara od tačke Gradačca. Od takve autoceste građani i privrednici Gradačca nemaju nikakve koristi. Nemaju ni ostali gradovi koji su oslonjeni na privredu Gradačca", rekao je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca. 

U Gradačcu živi 35 hiljada stanovnika. Proračun grada je 14 i pol miliona maraka. Danas ovdje egzistira sedam osnovnih škola, dvije srednje škole i glazbena. Grad je ovo pun života kojem samo nedostaje jačeg vjetra u leđa.
 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti