Za poticaje poljoprivrednim proizvođačima u USK osigurano više od osam miliona KM

07.03.2022. 13:53 / Izvor: Fena
poljoprivreda

To je značajno povećanje u odnosu na prošlogodišnjih pet miliona maraka, koje će barem donekle ublažiti poskupljenje repromaterijala i goriva.

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) iz ovogodišnjeg budžeta izdvojit će više od osam miliona KM za poticaje poljoprivrednim proizvođačima. To je značajno povećanje u odnosu na prošlogodišnjih pet miliona maraka, koje će barem donekle ublažiti poskupljenje repromaterijala i goriva.

"S obzirom na ogromna poskupljenja, znam da nije dovoljno, ali zaista se trudimo pomoći u skladu s mogućnostima. Kada je sve planirano, ovo je bilo značajno povećanje naših izdvajanja za poljoprivredu i zadovoljilo bi barem minimum potreba naših proizvođača. Međutim, dešavanja u svijetu uslovila su ogromna poskupljenja, koja je jako teško podnijeti. Osigurali smo sedam miliona za poticaje proizvodnji, milion maraka za nadoknadu prošlogodišnjih šteta, te oko 500. 000 KM za mlade i razvoj ruralnih sredina, odnosno potrebe Veterinarskog zavoda USK", izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK Sulejman Kulenović.

Resorni ministar naglasio je i da će povećanje poticajnih sredstava biti linearno izraženo u svim oblastima, s čime su se složili i poljoprivredni proizvođači.

"Svi smo se složili da je tako najpoštenije, pa ili ćemo na kraju svi biti jednako zadovoljni, ili jednako nezadovoljni. Svi osjećamo posljedice poskupljenja, tako da svakome dobro dođe bilo kakvo povećanje poticajnih sredstava", riječi su poljoprivrednog proizvođača iz Bužima Samira Duranovića.

Proizvođači su ovaj put izrazili zadovoljstvo angažmanom kantonalne vlade, istakavši da je u prethodne tri godine izgrađen partnerski odnos.

"Najvažnije sada je da taj novac vrlo brzo bude na računima proizvođača, kako bismo na vrijeme mogli obezbijediti repromaterijal za sjetvu. Ne zaboravite da agrosjetveni rokovi diktiraju trajanje sjetve od sredine aprila do početka maja. Kada uzmete da su neki repromaterijali poskupili i do 350 posto, uz već poznato poskupljenje goriva, onda vam je valjda jasno zašto insistiramo na pravovremenoj podršci", kazao je predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona Ermin Veladžić.

Kantonalni ministar Kulenović potvrdio je kako je izrada rješenja za isplatu nadoknade prošlogodišnje štete već u toku, ali i obećao svaki drugi oblik saradnje, razumijevanja i podrške u skladu sa zakonskim ovlastima i rokovima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti