Zatražena hitna tematska sjednica Predstavničkog doma PFBiH o stanju u poljoprivredi

07.03.2022. 14:16 / Izvor: Fena
Nedžad Bićo

Poljoprivrednici će uputiti predstavničkom domu zahtjev za održavanje hitne tematske sjednice zbog razmatranja aktuelnog stanja u poljoprivredi.

Savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić, predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Ahmed Džubur, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo i predsjednik Seljačkog saveza FBiH Dragan Pavlović danas su u Parlamentu FBiH održali pres-konferenciju na kojoj su poručili da će se prema Predstavničkom domu uputiti zahtjev za održavanje hitne tematske sjednice zbog razmatranja aktuelnog stanja u poljoprivredi.

"Važno je da se u što kraćem periodu usvoji budžet Federacije kako bi se stvorili uvjeti da se pripremi Program novčane podrške poljoprivredi i uputi Vladi FBiH. U prijedlogu ovogodišnjeg budžeta osigurano je 106 miliona KM za poljoprivredne podrške", rekao je savjetnik federalnog ministra Husnija Kudić.

Za poljoprivredu sa kantonalnog nivoa planirano je 37 miliona KM i sa općinskog nivoa devet miliona KM.

"Zaključak Vlade je da Federalna direkcija za robne rezerve pripremi odluku za dodjelu dizel goriva 50 litara po hektaru za poljoprivredne proizvođače", kazao je Kudić.

Naglasio je da se završava prvi krug konsultacija sa poljoprivrednim proizvođačima, udruženjima i sa kantonalnim ministrima kako bi se odmah po usvajanju budžeta predložio Program novčanih podrški za 2022. godinu Vladi FBiH na usvajanje.

"U međuvremenu smo s ciljem osiguranja završetka obrade zahtjeva poljoprivrednih proizvođača zatražili od kantonalnih ministarstava da sve zahtjeve za proizvodnju iz četvrtog kvartala obrade što hitnije i dostave Ministarstvu kako bismo odmah nakon usvajanja Programa što prije završili isplatu podrške", dodao je Kudić.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Ahmed Džubur rekao je da je na današnjoj sjednici Odbor razmatrao aktuelnu situaciju u poljoprivredi.

"Zaključili smo da će danas biti upućen hitan zahtjev prema predsjedavajućem Predstavničkog doma PFBiH Mirsadu Zaimoviću za hitnu tematsku sjednicu u roku od sedam dana, budući da ne možemo čekati 15 dana što je ustaljena procedura. Na toj sjednici se treba veoma direktno i hitno reagovati na stanje u poljoprivredi koje karakterizira ogromno povećanje vezano za cijene goriva, zaštitnih sredstava, gnojiva koja su otišla i za 300 posto i certificiranih sjemena i sadnog materijala. U tom smilsu bit će potrebna veoma hitna reakcija i Vlade FBiH", rekao je Džubur.

Dodao je da je Odbor za poljoprivredu zahtijeva da se osigura 150 miliona KM za poljoprivredu.

"Novi prijedlog Vlade je da se u budžetu osigura 106 milion KM, 4 miliona KM su za gorivo u okviru robnih rezervi, što je 110 miliona KM. Jedan od ključnih razloga zašto nemamo budžet je što su se vodile velike političke borbe zbog 200 miliona KM koje su predviđene kao transfer kantonima. Mi kao Odbor tražimo  da  20 posto od tih 200 miliona KM  bude inkorporirano u kantonalne budžete. To je 40 miliona KM i sa onih 110 dolazimo na 150 miliona KM", poručio je Džubur.

Predsjednik Seljačkog saveza FBiH Dragan Pavlović kaže da nije optimist da će se podići proizvodnja u ovim teškim trenutcima.

"Ovo je izvanredna situacija jer je sve nenormalno poskupilo pa bih zamolio Vladu i resorno ministarstvo da se malo pomogne i da se održi ovaj nivo koji sada imamo", kazao je Pavlović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo apelovao je na Predstavnički dom Parlamenta FBiH da što prije sazove hitnu tematsku sjednicu.

"Sjetva je krenula, apelujemo na robne rezerve da ispoštuju ovih 50 litara goriva jer to nije vezano za budžet", naglasio je Bićo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti