Buduće investicije: Turska grupacija "Sunar" posjetila Distrikt

08.03.2022. 08:20 / Izvor: Akta.ba
sunar sastanak

Gradonačelnik Brčko distriktaBiH Esed Kadrić jučer je zajedno sa svojim saradnicima upriličio prijem za ambasadora BiH u Republici Turskoj i predstavnike grupacije "Sunar" iz Republike Turske.

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić jučer je zajedno sa svojim saradnicima upriličio prijem za ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj i predstavnike grupacije "Sunar" iz Republike Turske, te su razgovarali o mogućnostima ulaganja u Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Kako je u izjavi za medije kazao gradonačelnik Kadrić, radi se o vodećoj kompaniji u oblasti poljoprivredne proizvodnje na području Turske, te da su na sastanku razmatrane mogućnosti njihovog investiranja u Brčkom, pokretanjem proizvodnje kukuruznog škroba.

"Imamo dobre pretpostavke za saradnju s ovom renomiranom kompanijom koja bi bila od značaja i za Bosnu i Hercegovinu i za regiju. Mislim da je ovo velika šansa za poljoprivredu Distrikta, ukoliko se strateški opredijelimo za proizvodnju kukuruza i da je ovo jako dobra i pozitivna priča koja će otvoriti perspektivu za ulaganjem u Bosnu i Hercegovinu i Distrikt", dodao je Kadrić.

Ambasador Bosne i Hercegovine Adis Alagić zahvalio se na prijemu i podršci brčanskoj Vladi, te se osvrnuo na temu sastanka. "Kompanija o kojoj govorimo je jedna od sto najvećih proizvođača u Republici Turskoj, njihov izvoz dostiže u preko stotinu zemlja u svijetu i naša zemlja, konkretno Brčko distrikt BiH, u njihovom su fokusu za buduću investiciju. Oni redovno prate dešavanja u Bosni i Hercegovini, zainteresovani su za ovu saradnju s Distriktom i nadam se da ćemo na taj način privući slične kompanije i osigurati uslove da ulažu u našu zemlju", kazao je Alagić.

Hakan Yurdakul, član Odbora za ekonomske politike u Predsjedništvu Republike Turske, kazao je da Brčko nudi jako dobre uslove za potencijalne investitore, između ostalog, ističe porezne olakšice koje su prisutne u odnosu na druge dijelove BiH, te geografsku lokaciju Distrikta.

"Mi smo kompanija koja djeluje u poljoprivrednom sektoru, imamo nekoliko firmi u našoj grupaciji i zainteresovani smo da jedna od tih grupacija djeluje ovdje. Brčko distrikt BiH je naša prva stanica kada su u pitanju nove investicije i nova proizvodnja izvan našeg centralnog dijela gdje se nalazimo", istakao je predsjednik Uprave "Sunar" grupacije Mustafa Nuri Çomu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti