Konferencija u Mostaru: Žene u poslovnom svijetu - priče o uspjehu u Bosni i Hercegovini

08.03.2022. 12:37 / Izvor: Večernji List
konferencija

U Aluminiju u Mostaru danas se, na Međunarodni dan žena, održava konferencija "Žene u poslovnom svijetu".

U Aluminiju u Mostaru danas se, na Međunarodni dan žena, održava konferencija "Žene u poslovnom svijetu". Ovu konferenciju zajednički organiziraju M. T. Abraham Grupa i Večernji list BiH, što je i prvi put da jedna privatna tvrtka organizira konferenciju koja promovira žene.

Voditeljica Monika Ćubela Savić je na početku konferencije čestitala Međunarodni dan žena, pozdravila gledatelje i uputila nekoliko prigodnih riječi. Pozdrave je uputila i uime Amira Gross Kabirija, predsjednika Uprave Aluminij industrije i glavnog urednika Večernjeg lista BiH Joze Pavkovića.

Na početku se nazočnima obratio gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

"Godinu dana sam u mandatu, navikao sam se, ali danas je poseban dan i imam trunkicu nervoze. Grad Mostar pokazuje po tko zna koji put da prati svjetske trendove i da smo rame uz rame svjetskim prijestolnicama. Hvala Amiru i Jozi koji su organizirali ovaj događaj i s obzirom da znam što rade i koliko rade, želio bih im ovim putem zahvaliti kao i vama koji ovu agendu držite u fokusu svakodnevno, vezano za prava žena i njihov status u društvu", kazao je Kordić. Uputio je i pozdrave osam vijećnica iz Grada Mostara. 

"Želio bih završiti porukom, što znače naše majke, naše žene, naše kćeri jer ako sve žene budemo gledali jednakim očima, naše suradnice i ljude oko nas, onda ćemo imati bolji i pravedniji svijet", poručio je Kordić. 

Prva govornica na konferenciji bila je Suzi Mikulić, zamjenica direktora Aluminij industrije koja je na početku pozdravila sve žene i čestitala im njihov dan. 

"O potrebi organiziranja ovakvih događaja, simpozija, gdje će se razgovarati o položaju žena u društvu, govori činjenica o njihovoj zastupljenosti. Osobno sam svoja profesionalna znanja i vještine stjecala dugogodišnjim radom u realnom sektoru u tvrtkama, međutim nije mi stran ni akademski svijet. Zato kada govorim o svemu volim se pozivati na akademska istraživanja i zaključke istih. Kada govorimo o zastupljenosti žena u tvrtkama, u realnom sektoru, upravljačkim pozicijama i liderskim pozicijama, statistika kaže da nije zadovoljavajuća pozicija i zastupljenost žena. Na razini EU zastupljenost žena je na liderskim pozicijama 35 posto. Ukupna zastupljenost žena u radno aktivnoj populaciji je 46 posto. Gdje smo mi kao Bosna i Hercegovina i zemlje u okruženju? Nažalost, značajno niže. Npr. u Hrvatskoj je tek 16,56 posto žena je na liderskim pozicijama, u Sloveniji 18,56, Srbija preko 20 posto, dok god nas u BiH svega 19,86 posto. Također, porazna je činjenica da u BiH, 40 posto javnih poduzeća u upravama uopće nema žena. Svega 12 posto žena je na liderskim pozicijama javnih poduzeća. Nije bolja situacija ni u nadzornim odborima, gdje imamo svega 9 posto žena na liderskim pozicijama u javnim poduzećima. Kada povučemo paralelu o zastupljenosti žena u Aluminij Industriji, možemo reći da je ova tvrtka i njen osnivač daleko ispred svog vremena, daleko iznad EU, u Aluminiju radi 50 posto žena na rukovodećim pozicijama. Opravdanost takve odluke, zapošljavanje žena, pa tako i na ključnim pozicijama koje kreiraju i donose odluku, koje utječu na uspješnost poslovanja, zaista govori samo za sebe. Isto tako, govore rezultati ove tvrtke. S ponosom mogu reći da tvrtka radi 18 mjeseci, s ozbiljnijom proizvodnjom je počela u svibnju prošle godine, a maksimalne kapacitete u pogonu ljevaonice je dosegla u prosincu prošle godine. Nastavili smo s istim intenzitetom i povećanjem kapaciteta u ljevaonici u ovoj godini. Istovremeno radimo na puno različitih projekata sve s ciljem da pokrenemo kompletan asortiman proizvodnje koju je nekad imao Aluminij d.d. Tvrtka je zauzela drugo mjesto najvećih izvoznika iz BiH, a kada iziđu podaci bit će i među najboljima po dobiti", kazala je između ostalog zamjenica direktora Aluminij industrije u BiH. 

Nakon nje govorila je Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH. 

"Ja sam Hercegovka. Govorila sam u zemlji i inozemstvu na različite teme, ali te teme su uvijek bile zadane na tim konferencijama. Bit ću puno više emotivna jer se radi o Danu žena i u tom svojstvu sam pozvana ovdje, da dijelimo zajedničke priče i hvala na tome što ste procijenili da imamo dosta toga reći", istaknula je. 

U uvodu je govorila o svojim počecima. 

"Moja osobna priča, podrijetlom Mostarka, završila sam u Sarajevu i osnovnu i gimnaziju i pravni fakultet i pravosudni ispit. Nikad se nisam odvajala od muškaraca kolega, tako je bilo tada u Sarajevu. Pravni fakultet sam završila s 21 godinom. Počela sam raditi u Oslobođenju i to je bilo jedno čudo da sam bila pripravnik i direktor. Kako? Kad sam počela raditi moj kolega nije mogao izdržati na radnom mjestu rukovoditelja pravne službe i pomoćnika direktora Oslobođenja i uvjet mu je bio ako će otići da nađe radnika, i on me je izabrao. Doživjela sam kao mlada najbolje i najgore trenutke svoje karijere, jer bilo je zloupotrebe mlade osobe koja je željela da radiš. Kada vide da želiš da radiš dodaju ti umjesto kilograma tonu. Izdržala sam zahvaljujući hercegovačkim genima. Poruka mladima, najviše naučimo kada nam je najteže. To je bilo uoči rata i zaista nije bilo lako",  kazala je Vesna Travljanin, a zatim se osvrnula na život i rad tijekom rata, a kasnije i u mirnodopskom razdoblju. 

Ministrica okoliša i turizma Edita Đapo osvrnula se na položaj žena u BiH, ali i na svoj osobni put. 

"Kada govorimo o ravnopravnosti žena u BiH, ja uvijek volim reći da se naše majke jesu izvojevale za ravnopravnost i da im je možda to društvo dozvoljavalo, ali isto tako su naše žene i vrijedne i školovane i izborile su se zaista da se možemo svi osjećati ravnopravnima u našem društvo. Kada govorimo o politici u BiH, zastupljenost žena je na jednoj europskoj razini, nekih 25 posto žena je izabrano u zakonodavna tijela, međutim to nije dovoljno jer žena mora biti više, moramo se ugledati na Skandinaviju gdje je više od 50 posto žena u parlamentima. A kad se formiraju vlade, tu ovisi od političkih stranaka i ja moram reći da u mojoj političkoj stranci, mi smo uvijek birali pola muškarci, pola žene, trudili smo se da tako bude. Osobno, uvijek sam željela biti direktorica banke, kao dijete. I znala sam s 5 godina da ću studirati ekonomiju. I kad sam završila fakultet otišla sam na razgovor u banku i rekli su mi da će me primiti, ali da ne smijem dvije godine zatrudniti. Niti sam imala dečka, niti sam razmišljala o djetetu, ali sam tada skupila hrabrosti i kao djevojka rekla: Ne, ne možete mi to činiti, ja neću raditi za vas. I par dana kasnije zaposlila sam se u Ministarstvu vanjskih poslova u odjel za obnovu i rekonstrukciju, tu sam puno naučila, viđala se s puno političara, radilo se puno. Bio je zanimljiv posao i 1999. godine sam dobila stipendiju za Japan i tamo sam provela 10 godina, tamo magistrirala, doktorirala, zaposlila se kao profesorica na Sveučilišta, udala se za Japanca, rodila dijete i moji osobni uspjesi su vezani za Japan", ispričala je između ostalog ministrica Đapo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti