U Starom Gradu četiri javna skloništa, osim njih sklonište može biti i javna podzemna garaža

09.03.2022. 15:44 / Izvor: Akta.ba
Stari grad skloništa

Općina Stari Grad Sarajevo obavještava građane da raspolaže sa četiri javna skloništa na prostoru Starog Grada.

Imajući u vidu veliko interesovanje medija i javnosti o stanju skloništa, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio stavljanje nuklearnog arsenala u stanje visoke pripravnosti, Općina Stari Grad Sarajevo obavještava građane da raspolaže sa četiri javna skloništa na prostoru Starog Grada i to na lokacijama: Toplik (206m2), Jekovac (310 m2), Ferhadija 13 (200m2) i u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo (120m2).

"Skloništa Toplik, Jekovac i Općina Stari Grad Sarajevo su u zadovoljavajućem stanju, a Služba civilne zaštite Općine Stari Grad trenutno vrši njihovu ponovnu provjeru, te se u slučaju potrebe može izvršiti nabavka potrebnih materijala i opremanje, a skloništa se vrlo brzo mogu dovesti u stanje neposrednog korištenja. Što se tiče skloništa u ulici Ferhadija i ono je u potpunosti funkcionalno, ali je u njemu smješten arhiv Grada Sarajevo kojem je također neophodno pružiti adekvatnu zaštitu i pohranu važnih podataka", saopćeno je iz Općine Strari Grad

Ističu da je odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, u Starom Gradu 2020. godine sagrađena javna podzemna garaža koja se u slučaju potrebe također može staviti u funkciju skloništa. Etaža -2 podzemne garaže može biti pretvorena u sklonište ugradnjom adekvatnih vrata i opremanjem, a ima kvadraturu više od 2.000 m2.

Osim toga, Općina Stari Grad raspolaže sa tri skloništa koja su evidentirana u bazi kao poslovne prostorije (podrumske), te se u slučaju potrebe i njihova namjena ponovo može prilagoditi skloništima.

"Prema evidenciji Službe civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo, na prostoru Starog Grada postoji 10 skloništa u stambenim zgradama, koja su vlasništvu stanara. Radi se o sljedećim skloništima:

Karpuzova 25 (150m2), Sime Milutinovića br.3 (80m2), Franjevačka br.6a (80m2), Franjevačka br. 6b (80m2), Bistrik br.17 (100m2), Evlije Čelebije bb (100m2), Safvet-bega Bašagića br.92 (50m2), Štrosmajerova br.2 (50m2), Dženetića čikma br. 10 (40m2) i Dženetića br. 14 (50m2).

U slučaju potrebe, Općina Stari Grad će poduzeti sve potrebne mjere za korištenje ovih skloništa i pružanje zaštite građanima", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti