CNT u saradnji s PMF-om napravio prve korake u razvoju tehnologije za proizvodnju goriva budućnosti

10.03.2022. 12:36 / Izvor: Akta.ba
CNT i PMF

Ovaj projekt implementira JU "Centar za napredne tehnologije" (CNT) u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, a u okviru NATO-ovog projekta "Nauka za mir".

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo organiziralo je danas press konferenciju s ciljem informiranja javnosti o uspješno realiziranom projektu pod nazivom "Izrada prototipa gorive ćelije sa proton-propusnom membranom (PEM)".

Ovaj projekt implementira JU "Centar za napredne tehnologije" (CNT) u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, a u okviru NATO-ovog projekta "Nauka za mir".

U okviru njega naše ustanove razvile su saradnju i sa naučnoistraživačkim centrima u Sloveniji i Srbiji (Beograd), s ciljem razmjene znanja i tehnologija sa zemljama članicama i nečlanicama Nato saveza.

Kako je istakao direktor Centra za napredne tehnologije, mr. Ensar Mulaosmanović u ovoj prvoj fazi projekta izrađen je prototip gorive ćelije koji će se u narednim fazama poboljšavati i usavršavati kako bi se mogao implementirati u realnom sistemu.

"Naš zadatak je bio napraviti mašinski, odnosno konstruktivni dio ćelije, dok je za hemijski dio zadužen tim s Prirodno – matematičkog fakulteta. Mi smo to uspješno završili i postigli vrlo dobre karakteristike ćelije što je temelj za njeno daljnje unapređenje. Trenutno radimo na konstruisanju ćelija manjih dimenzija i njihovog serijskog povezivanja, što će omogućiti njihovu primjenu u širokoj potrošnji", izjavio je Mulaosmanović.

Naglasio je i da je u okviru projekta ustanova koju predvodi "End user", odnosno krajnji korisnik koji implementaciju gotovog proizvoda može ponuditi privrednicima za proizvodnju zelene energije, te da je ovo 100 posto domaći proizvod.

S tim u vezi, prof. dr. Sanjin Gutić, vođa ovog projekta, istakao je da je ovo značajan korak za Bosnu i Hercegovinu jer dokazuje i da u našoj zemlje postoje pamet i tehnologije koje mogu ići u korak s dostignućima Europske unije i svijeta, te naveo i da je ovo prilika za našu zemlju da nastavi aktivnosti na razvoju tehnologija za proizvodnju zelene energije koja je neminovnost kojoj teži EU i cijeli napredni svijet.

"Ovo je naša prilika da razvijamo tehnologije koje će svi oni koji teže EU, ako je ne budu imali, morati skupo plaćati onima koji su je već razvili. Mi smo na dobrom putu da razvijemo vlastite tehnologije jer smo tokom ovog projekta naš laboratorij dodatno unaprijedili i u tehničkom smislu. Već više od sedam godina provodimo istraživanja iz domena znanosti, a da bi sve ovo zaživjelo i došlo do implementacije potrebna je ozbiljna državna strategija", naglasio je prof.dr. Gutić istakavši da je implementacija važna zbog EU direktiva koje će u skorijoj budućnosti smanjiti ili potpuno ukinuti potrošnju fosilnih goriva, te da će ionako skupa transformacija s fosilnog na zeleno gorivo biti još skuplja za zemlje koje ne budu imale razvijene vlastite tehnologije.

U ime Ministarstva privrede KS novinarima se obratio i Nurija Memić, pomoćnik ministra iz Sektora za energetiku, industriju, poduzetništvo i investicije, naglasivši da Ministarstvo podržava CNT, kao ustanovu iz resora privrede, te da će ona imati podršku resornog Ministarstva da nastavi aktivnosti na daljnjem razvoju ove tehnologije.

"Kao inžinjer svjestan sam važnosti ove tehnologije i njenog značaja u budućnosti. Obnovljivi izvori energije glavna su tema današnjice i mi znamo da ima još mnogo posla da se dođe do implementacije ove gorive ćelije, ali to je pravac u kojem trebamo ići jer smo opredijeljeni da svima nama obezbijedimo mogućnost za bolju i zdraviju životnu sredinu, što gorivo na bazi vodonika upravo kao najzdraviji vid proizvodnje energije i omogućava", naveo je pomoćnik ministra Memić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti