Ambasador Republike Poljske u BiH predložio bratimljenje poljskog grada i Goražda

10.03.2022. 13:43 / Izvor: Fena
Goražde

Ambasador Republike Poljske u BiH Jaroslaw Lindenberg danas je posjetio Goražde te je tokom prve službene posjete sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem razgovarao o trenutim aktivnostima.

Ambasador Republike Poljske u BiH Jaroslaw Lindenberg danas je posjetio Grad Goražde te je tokom  prve službene posjete gradu na Drini sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem razgovarao o trenutim aktivnostima i izazovima te lokalne zajednice, planovima za naredni period, ali i mogućnostima uspostave međusobne saradnje.

Lindenberg je sastanak ocijenio interesantnim, istaknuvši da je gradonačelnik mlad čovjek iz nove generacije političara koji su vrlo aktivni i ambiciozni te su kroz projekte značajne za lokalno stanovništvo dalje od velike politike a bliže građanima.

"Razgovarali smo i o mogućnostima uspostave partnerskog odnosa sa nekim manje-više sličnim gradom u Poljskoj, jer do sada nijedan grad u Poljskoj nema potpisan partnerski odnos sa gradom u BiH, što bi bio prvi slučaj u našoj historiji, i nadamo se da će se završiti uspjehom", podvukao je ambasador. 

Tu ideju podržao je i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, istaknuvši da mu je drago zbog posjete ambasadora Goraždu, te da su obje strane podržale da se Goražde bratimi sa nekim od gradova slične veličine i iskustava u Poljskoj.

"Razgovarajući o vjerskom turizmu gdje znamo da je Poljska jedna od najvećih katoličkih zemalja, predložili smo da završetkom gradnje katoličke crkve Drinskim mučenicama, turisti koji idu u Međugorje posjete i Grad Goražde. Jednom aktivnom politikom i kroz stalne posjete različitih ambasadora možemo Grad Goražde otvoriti još više", naglasio je Imamović.

Nakon posjete gradskoj upravi, ambasador Poljske u BiH sastao se i sa zvaničnicima BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti