Potrošači se žalili na rast cijena, a trgovci kršili odluke o njihovom zamrzavanju

11.03.2022. 14:24 / Izvor: Fena
Nafta

Različiti trgovci kršili su odluke vlada o zamrzavanju cijena proizvoda, a posljednji primjer su cijene goriva koje su pojedine benzinske pumpe iskoristile da ostvare ekstra dobit.

Različiti trgovci kršili su odluke vlada o zamrzavanju cijena proizvoda, a posljednji primjer su cijene goriva koje su pojedine benzinske crpke iskoristile da ostvare ekstra dobit, rečeno je Feni iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Navode kako su se potrošači u nekoliko navrata obraćali Instituciji, uglavnom s konstatacijama da bilježe porast cijena proizvoda.

Upitali mogu li građani BiH s ovakvim cijenama i primanjima uopće preživjeti 'od prvog do prvog', iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH kazali su kako je već više puta dokazano da potrošači, prema službenim primanjima i službenim troškovima, ne mogu osigurati kvalitetan život.

"Upravo razvoj vlastite proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta, ponuda kvalitetne a cjenovno povoljnije potrošačke košare može biti jedan od izlaza iz trenutne situacije i pozitivan pomak u podizanju kvalitete života u BiH", naglašavaju.

Također podsjećaju kako je Institucija 28. veljače ove godine donijela Preporuke prema vladama entiteta u kojima stoji da u suradnji s nadležnim ministarstvima odnosno odjeljenjima donesu dodatne mjere neposredne kontrole cijena te uspostave održive mehanizme robnih rezervi i pojačano ulažu u razvoj domaće proizvodnje.

"Ono što treba biti fokus svih razina vlasti u BiH jeste ulaganje u vlastitu i samoodrživu domaću proizvodnju, kao i u zaštitu poljoprivrednih dobara i poticaje u svim vidovima domaće proizvodnje. Također, razvoj i poticanje izvozne politike zemlje i ulaganje napora u smanjenje uvozne ovisnosti BiH u svim poljima života", zaključuju iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti