Vlada KS donijela odluku: Formira se novo preduzeće za javni prijevoz u Sarajevu

12.03.2022. 11:00 / Izvor: Akta.ba
javni prijevoz

Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak o formiranju novog javnog preduzeća koji će biti razmatran na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo 15. marta.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak o formiranju novog javnog preduzeća koji će biti razmatran na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo 15. marta.

Zaključak donesen na vanrednoj sjednici 10. marta kojim se utvrđuje prijedlog Odluke o osnivanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Javni prijevoz Sarajevo" d.o.o. Sarajevo.

Skraćeni naziv preduzeća je KJKP "JPS" d.o.o. Sarajevo sa sjedištem u ulici Srđana Aleksića broj 1 u Sarajevu.

Osnovni kapital preduzeća iznosi 10.000,00 KM, a ukupan broj zaposlenika u novoosnovanom preduzeću će iznositi oko 400.

Među razlozima za donošenje odluke Vlada KS navodi da je stanje u javnom linijskom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo nije zadovoljavajuće, kako u pogledu finansijskog stanja, tako i u pogledu efikasnosti prijevoza i kvaliteta javne usluge. 

"Stoga je neophodno postojeće stanje značajno i u što kraćem periodu unaprijediti, u različitim segmentima, a kako bi se kvalitet ove vrste javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo približio stanju koje susrećemo u razvijenim državama", ističe se u odluci.

Osnivanje novog preduzeća opravdano je i sa aspekta nemogućnosti kreditiranja postojećeg preduzeća od strane domaćih i stranih finansijskih institucija, prvenstveno EBRD, kao osnove za dalji razvoj javnog liijskog prijevoza putnika.

Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja novog javnog preduzeća za pružanje usluga javnog linijskog prijevoza putnika izradili su prof. dr. Izudin Kešetović i mr. sc. Armin Avdić iz Ekonomskog instituta Sarajevo.

"Opravdanost preporuke proizilazi iz Izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja u KJKP Gras d.o.o., koji je sačinjen od strane Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u kojem je između ostalog konstatovano da težak finansijski položaj Grasa ukazuje na postojanje značajne neizvjesnosti  pogledu sposobnosti Grasa da nastavi sa vremenski neograničenim poslovanjem", navodi se u elaboratu.

Preporuka je da se tramvaji i trolejbusi, kao i druga nužna imovina za odvijanje tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja, a koja ne bude izuzeta, kupi po fer tržišnoj vrijednosti od KJKP Gras d.o.o. obzirom da u KJKP Gras d.o.o. neće postojati potreba za njenim daljim korištenjem.

Nakon osnivanja novog KJKP, potrebno je krenuti u proces finansijskog i organizacionog restrukturiranja KJKP Gras d.o.o. kako bi se u mogućem obimu "ozdravio" i segment autobuskog i minibuskog saobraćaja, kao dio ukupnog sistema javnog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo.

Za potrebe osnivanja novog preduzeća je potrebno od Ministarstva saobraćaja KS obezbijediti sredstva u ukupnom iznosu 18.746.494 KM za sljedeće namjene:

1.         Osnivački kapital novog KJK preduzeća u iznosu od 10.000 KM;

2.         Trajna obrtna sredstva novog KJKP u iznosu od 1.500.000 KM;

3.         Kupovinu tramvaja i trolejbusa iz KJKP Gras d.o.o. Sarajevo knjigovodstvene vrijednosti 16.736.632 KM;

4.         kupovinu dodatnih stalnih sredstava iz KJKP Gras d.o.o. po procijenjenoj fer tržišnoj vrijednosti u iznosu od 499.862 KM.

Podsjetimo, naznake da kantonalna vlada priprema formiranje potpuno novog preduzeća za javni prijevoz, stečaj GRAS-a i modernizaciju javnog saobraćaja u glavnom gradu pojavile su se zajedno s planovima rekonstrukcija tramvajske pruge, ali i s najavama kupovine novih trolejbusa i tramvaja.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti