Bosnalijek: Na djelu je pokušaj nasilnog preuzimanja kompanije

14.03.2022. 14:02 / Izvor: Akta.ba
bosnalijek

Na djelu je pokušaj bezobzirnog nezakonitog i nasilnog preuzimanja kompanije očiglednim kršenjem zakona, saopćeno je danas iz kompanije Bosnalijek

Na djelu je pokušaj bezobzirnog nezakonitog i nasilnog preuzimanja kompanije očiglednim kršenjem zakona, saopćeno je danas iz kompanije Bosnalijek nakon informacija od strane grupe dioničara i njihovih predstavnika. 

Kako je već ranije saopšteno iz kompanije Bosnalijek, vanredna Skupština dioničara Bosnalijek d.d. Sarajevo, koja je bila zakazana za 10. mart 2022. godine, otkazana je uslijed nemogućnosti njenog održavanja u skladu sa zakonom. 

Naime, Bosnalijek d.d. je dana 08. 03. 2022. godine zaprimio naredbu Tužilaštva BiH u kojoj se zahtijeva da se dostavi kompletna dokumentacija za prvih deset dioničara (prijave, punomoći i ostala prateća dokumentacija neophodna za učešće na Skupštini) najkasnije do 09. 03. 2022. godine do kraja radnog dana.

"Uzimajući u obzir da je navedena dokumentacija neophodna za neometan i zakonit rad Skupštine, prije svega radi utvrđivanja kvoruma prisutnosti dioničara te utvrđivanja valjanosti pristiglih prijava i punomoći, Društvo nije bilo u mogućnosti da organizuje navedenu Skupštinu za 10. 03. 2022. godine te je njeno održavanje otkazano, o čemu su javnost, dioničari i njihovi punomoćnici obaviješteni putem sredstava javnog informisanja te se veliki broj dioničara nije ni odazvao", navode iz ove kompanije.

Unatoč ovome, 10. 03. 2022. godine u 11 sati, kada je inicijalno planirano održavanje otkazane Skupštine, grupa dioničara pristigla je, kažu, na adresu kompanije i zahtijevala da uđe i održi Skupštinu dioničara u vlastitom aranžmanu.

"Dioničarima je prenesena informacija da je Skupština otkazana jer Društvo nije raspolagalo neophodnom dokumentacijom, obzirom da je ista po osnovu naredbe Tužilaštva BiH izuzeta, nakon čega je grupa dioničara izvan prostora Bosnalijeka navodno pristupila održavanju sastanka koji su nazvali skupštinom i donošenju odluka bez prijava i punomoći te bez prisustva svih dioničara, zatim bez imenovanog Odbora za glasanje, čime su takve odluke apriori ništavne. Time je, očigledno, grubo prekršen zakon i manifestirana sila čiji je jedini cilj nezakonito preuzimanje Društva", poručuju.

Napominju da su o svemu obaviještene nadležne institucije od kojih očekuju blagovremenu reakciju u skladu sa zakonom.

Pored toga, skreću pažnju na probleme sa kojima se kompanija suočava zbog rusko-ukrajinske krize.

"Svakodnevno se borimo za očuvanje prihoda kompanije i radnih mjesta te ovakvo neodgovorno postupanje grupe dioničara u velikoj mjeri šteti ugledu i poslovanju kompanije i direktno ugrožava radna mjesta više od 800 uposlenika", kazali su za kraj.

Podsjetimo, član dosadašnjeg, ali i novoizabranog Nadzornog odbora Bosnalijek d.d., Madžid Avdagić saopćio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv menadžmenta kompanije, bivših članova Nadzornog odbora, Nedima Rizvanovića, Vedada Tuzovića, Samir Telebečirevića i aktuelnog sekretara Bogdana Jokovića, jer su onemogućili dioničarima i ovlaštenim osobama da uđu u prostorije Bosnalijeka u četvrtak, 10. marta, kada je bila zakazana Skupština dioničkog društva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti