Branimir Muidža ponovo na čelu Vijeća stranih investitora BiH

16.03.2022. 08:12 / Izvor: Akta.ba
VSI

Za predsjednika Upravnog odbora, jednoglasnom odlukom, ponovno je izabran Branimir Muidža, višegodišnji predsjednik VSI, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj/Heidelberg Cement Group.

Vijeće stranih investitora BiH (VSI) održalo je u Generalnu skupštinu za 2022. godinu na kojoj su članovi pored usvajanja internih izvještaja za 2021. godinu raspravljali o narednim aktivnostima, te izabrali predsjednika Udruženja kao i nove članove Upravnog odbora.

Za predsjednika Upravnog odbora, jednoglasnom odlukom, ponovno je izabran Branimir Muidža, višegodišnji predsjednik VSI, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj/Heidelberg Cement Group.

Pored Muidže u novi saziv Upravnog odbora izabrani su: Valentin Ilievski (Messer), te Manuela Naessl (EBRD), Stjepan Kumrić (Fabrika Cementa Lukavac), Mubera Brković (PWC), Bojana Škrobić Omerović (Networks), Amir Salkanović (ProCredit bank), Mirha Krivdić (Raiffeisen bank), Dejan Jokić (M:tel), Sena Šaranović (ArcelorMittal Zenica), Miloš Bošnjaković (Lykos Balkan Metals), Nedžad Gušić (BBI), Dina Duraković (DMB Legal), Arijana Maksimičuk (Telemax) i Goran Cerovina (NELT).

"Izuzetno sam zadovoljan odzivom svih članica i njihovim sveukupnim doprinosom radu Udruženja, a činjenica da smo povećali broj članova za više od 20 posto u protekle dvije godine naročito u doba pandemije ukazuje da su i članice prepoznale kvalitetu i važnost VSI/FIC-a i potrebu udruživanja kako bi zajedno poticali i kreirali povoljniji ambijent poslovanja u BiH", izjavio je Muidža.

U proteklih 16 godina, kontinuiranim aktivnostima na otklanjanju i identifikovanju barijera ključnih za dalji razvoj privrede i poticaj investicija kroz pružanje podrške reformama, VSI se pozicionirao kao legitimni predstavnik investitora u BiH i glavni partner i sagovornik predstavnicima vlasti i koordinator zagovaranja i iniciranja promjena za razvoj ekonomije i privlačenje investicija.

"Kroz našu misiju zagovaramo unapređenje investicione klime i sveukupnog poslovnog okruženja u BiH, za opću dobrobit budućeg ekonomskog razvoja. VSI afirmiše  dobre prakse svojih članica i nastoji što više približiti svjetske ekonomske trendove bosanskohercegovačkoj poslovnoj zajednici, te u okviru toga, nudi rješenja vlastima u BiH kako bi se prevazišle prepreke na koje investitori u BiH nailaze u svom poslovanju. Naše kompanije članice VSI najbolji su mogući diplomatski ambasadori BiH čiji pozitivni primjeri uspješnog poslovanja mogu biti magnet za druge ozbiljne investitore", izjavio je Muidža.

Vijeće stranih investitora – VSI (Foreign Investors Council – FIC) je najznačajnija, nezavisna neprofitna poslovna asocijacija koja od 2006. godine djeluje kao jedinstven glas investitora prisutnih u Bosni i Hercegovini, te okuplja 70 respektabilnih stranih i domaćih kompanija koje su do sada investirale u BiH više od devet milijardi KM, te zapošljavaju više od 20.000 bh. građana.

Članice VSI dolaze iz različitih sektora: prerađivačka industrija, rudarstvo, građevinarstvo, energija, trgovina, informacione tehnologije, pravne i finansijske usluge, telekomunikacije, proizvodnja hrane i pića, i mnogi drugi, saopćeno je iz VSI. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti